Baconös kelkáposzta-krémleves
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 1-2 csipet só
- fél teáskanál őrölt római kömény
- 5 dl alaplé
- 2-3 evőkanál dió
- 1 db burgonya
- fél teáskanál majoranna
- 1 evőkanál vaj
- 1-2 csipet bors
- 3 evőkanál olaj
- 4 szelet bacon
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej kelkáposzta
Elkészítés
A vajat és az olajat alacsony tűzön összeolvasztom egy lábosban. Megpirítom rajta a felkockázott bacont, majd rádobom a vöröshagymát, finoman sózom. Puhára dinsztelem, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem köménnyel és további fél percig pirítom. Ráborítom a burgonyát, felöntöm az alaplével és fedő alatt felforralom. Ha már forr, beleteszem a kockázott káposztaleveleket, megsózom és 10-12 perc alatt puhára főzöm őket. A végén pürésítem. A maradék bacont ropogósra sütöm és a pirított dióval együtt a leves tetejére szórom.
Kolbászos-kelkáposztás spagetti
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 csipet só
- kis marék petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- 1-2 csipet őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg kolbász
- fél csomag spagettitészta
- 20 dkg kelkáposzta
- 0,5 dl tészta főzővíz
Elkészítés
Amíg fő a tésztánk, egy vastag falú serpenyőt nagy lángon hevítsünk tűzforróra. Öntsünk rá egy evőkanálnyi olajat, majd dobjuk rá a csíkozott káposztát. Folyamatos forgatás mellett pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Csak a végén sózzuk, hogy ne engedjen levet. Borítsuk tányérra, majd a serpenyőt tegyük vissza a tűzre. Vegyük vissza a lángot, és kezdjük el pirítani a kolbászt. Ha már nagyjából a felére töppedtek, adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat és a vajat. Olvasszuk össze, majd adjuk hozzá a kb. fél deci főzővizet. Keverjük hozzá a leszűrt tésztát, és borítsuk rá a káposztát is. Forgassuk össze és frissen tálaljuk. Szórjuk meg frissen őrölt borssal és durvára aprított petrezselyemmel tálaljuk. Tipp: Dúsíthatjuk 1 deci tejszínnel, hogy még krémesebb legyen.
Currys-paradicsomos kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók 2 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 db paradicsomkonzerv
- 1 evőkanál mogyoró
- 4 dl alaplé
- fél teáskanál currypor
- 40 dkg burgonya
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál őrölt kömény
Elkészítés
Egy fazékban olajat melegítek és rádobom a hagymát, dinsztelem. Finoman sózom, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. Hozzáöntöm a paradicsomot és az alaplevet, beledobom a külső, négybe aprított káposztát és felforralom. Beleborítom a krumplit, sózom, majd fedő alatt 10 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, ráöntök egy evőkanál olajat és ráteszem a csíkozott káposztát. Rászórok fél kávéskanál curryt és folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt „pirosra” pirítom. Csak a végén sózom, hogy ne engedjen levet. Az alapból kimerek egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Tálaláskor megszórom a pirított káposztával, mogyoróval és a petrezselyemmel. Tipp: Pár csepp citromlé még pikánsabbá teszi.