Hozzávalók:
– 7 liter házi tej egy kisebb sajthoz
– 1 kávéskanál pepszin-por (Pepsini pulvis) (gyógyszertárakban kapható)
- friss metélőhagyma, kakukkfű vagy más zöld fűszer ízlés szerint
– 1 kávéskanál só
Elkészítés:
Vegyünk 7 liter házi tejet. Tűzhelyen 37-40 °C-ra melegítsük fel. Egy kávéskanálnyi pepszinport (tejoltót) keverjünk bele.
Hagyjuk állni, amíg a tej állaga olyan nem lesz, mint az aludttejé. Késsel négyzethálósan vágjuk fel, majd hevítsük forrásig. Közben többször óvatosan kavarjuk meg.
Vegyük le a tűzről, tegyük félre. A híg savót öntsük le róla, majd a még túrószerű sajtot ízesítsük egy kávéskanál sóval, és keverjünk hozzá apróra vágott friss metélőhagymát.
Annyit még leleplezünk, hogy a végeredmény ilyen gusztán néz majd ki: