Gasztro

Mi is imádjuk a palacsintát! – állandó szerzőink kedvenc receptjei

Olyan emberrel még tényleg nem találkozott senki, aki ne szerette volna a palacsintát. Édes, sós, rakott – valami biztosan bekerül a kedvencek közé. Így van ez állandó szerzőinknél is. Arra kértük őket, írják meg kedvenc receptjüket a nagyböjt előtti időszak záróaktusaként tartott nemzetközi palacsintanap, azaz a Pancake Day alkalmából.

 Szatmári Feri: sós-fokhagymás palacsinta

Ezt a sós-fokhagymás palacsintát azért szeretem, mert mindig minden van hozzá a konyhában. Általában akkor szoktam bevetni, ha marad egy kis pörkölt, csirkepaprikás vagy bármilyen más ragu, de sokszor csak simán tejföllel eszem, amit előtte rengeteg snidlinggel keverek össze. Ezt a verziót most egy sárgarépás, darált húsos, paradicsomos raguval töltöttem meg, amit friss korianderrel és tejföllel turbóztam fel.

Mi is imádjuk a palacsintát! – állandó szerzőink kedvenc receptjeiRecept 2 főre:
• 1 egész tojás szétválasztva
• 10 dkg liszt
• 1 dl tej
• 1 kk sütőpor
• 1 kisebb gerezd fokhagyma reszelve
• 2 csipet só
• frissen őrölt bors
• pár csepp olaj a sütéshez

Először a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután egy másik keverőtálban a lisztet a sütőporral, a tejjel és a tojássárgájával keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojáshabot. Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd közepes lángon, két-három részletben süssük ki a palacsintákat. 6-7 darab lesz.

Mi is imádjuk a palacsintát! – állandó szerzőink kedvenc receptjeiÍzbolygó: amerikai palacsinta

Amint elhangzott a felkérés, Nagy Tünde szinte azonnal lecsapott az amerikai palacsintára. Nem csoda, a gyerekek imádják ezt a változatot.

• 20 dkg liszt
• 1 tk sütőpor
• 1 tojás
• 2 ek barna nádcukor
• 5 dkg vaj
• 4 dl tej
• 2 ek porcukor
 
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.

Mi is imádjuk a palacsintát! – állandó szerzőink kedvenc receptjeiDubravecz Emese: Tiganites, a görög palacsinta

Görögországban inkább desszertnek fogyasztják, mint reggelire. Sokféle változata létezik, olykor kerül a tésztájába tojás, tej vagy joghurt is, de autentikusan vízzel és tojás nélkül készítik.

Hozzávalók 9 db-hoz:
• 10 dkg liszt
• csipetnyi só
• 1,5 dl tej
• 2 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál napraforgóolaj
• méz
• dió
• görög joghurt

A tésztához keverjük csomómentesre a lisztet a tejjel. Tegyük bele a sót és az olívaolajat. Selymes, hígabb tésztát kapunk. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a napraforgóolajat, és kanalazzuk bele a tésztát. Egy evőkanálnyi mennyiségből egy kisebb palacsinta lesz, négy-öt darab belefér a serpenyőbe. Amikor a palacsinta egyik oldala megpirult, fordítsuk át a másik oldalára is. (Vigyázva, mert hamar megsül).
Tálaláskor szórjunk rá diót, görög joghurtot és mézet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top