Más lesz az étel, ha cukor helyett mézzel vagy agávésziruppal, esetleg juharsziruppal, vagy olykor rizs-, esetleg datolyasziruppal ízesítjük. A lisztet magvak helyettesítik, amelyek aszalt gyümölcsökkel kiegészítve tele vannak vitaminokkal, enzimekkel, növényi rostokkal. Nincs sütési idő sem, mindhárom süti hamar elkészül és fogyasztható. Jó kísérletezést!
Brownie – sütés nélkül
Hozzávalók az alaphoz:
• 15 dkg datolya
• 10 dkg darált mogyoró
• 5 dkg kesudió
• 5 dkg dió
• 4 dkg kakaópor
A csokimázhoz:
• 1 nagyon puha, érett avokádó
• 2 dkg kakaópor
• 3-4 evőkanál méz vagy agávészirup
A datolyát öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Nagyjából fél óra elteltével magozzuk ki, és 1-2 kanál áztatóvíz hozzáadásával turmixoljuk krémesre.
A kesudiót és a diót törjük apróra és keverjük össze a darált mogyoróval. Adjuk hozzá a datolyapürét és a kakaóport. Egy 20x 20-as tepsit béleljünk ki folpackkal, és nyomkodjuk az aljára a csokis masszát. Tetejét kenjük meg csokimázzal, és a felszeletelés előtt hagyjuk hűtőben dermedni.
A csokimázhoz pürésítsük össze az avokádót a kakaóporral és a mézzel, egészen addig, míg az avokádó már nem darabos. Méz vagy agávé helyett juharsziruppal is lehet édesíteni.
Kókuszos, kakaós szelet
Hozzávalók az alaphoz:
• 10 dkg darált dió
• 3 evőkanál zabkorpa
• 3 evőkanál kakaó
• 1 evőkanál méz vagy agávé
• 2 evőkanál kókuszolaj
Krémhez:
• 10 dkg kókuszreszelék
• 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
• 1-2 evőkanál méz vagy agávé
Csokimázhoz:
• 2 kiskanál kakaópor
• 1 kiskanál méz vagy agávészirup
• 5 evőkanál kókuszolaj
Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat.
Folpackkal béleljünk ki egy 20 x 20-as tepsit és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe.
A kókuszkrémhez a puha, sűrű nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre.
A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.
Fahéjas, áfonyás energiaszelet
Hozzávalók:
• 1 bögre zabkorpa (kb. 10 dkg)
• 3 evőkanál kókuszreszelék
• 1 kiskanál fahéj
• 3 nagy szemű aszalt (király)datolya
• 3 evőkanál aszalt áfonya
• 1 evőkanál fekete mazsola
• 2-3 kiskanál agavé- vagy datolyaszirup
• 60 ml kókuszolaj
Az aszalt gyümölcsöket tegyük egy tálkába és forrázzuk le kevés vízzel. Hagyjuk pár percig puhulni. Ekkor szűrjük le, magozzuk ki a datolyát és aprítsuk fel.
Szórjuk egy tálba a zabkorpát, a kókuszreszeléket, és a fahéjat. Adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, ízesítsük agávé- vagy datolyasziruppal, és a kókuszolaj hozzáadásával gyúrjuk össze. Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát (pl. 10,5 x 24 cm) béleljünk ki folpackkal, és az aljára nyomkodjuk bele a masszát. Tegyük hűtőbe, 20 perc után már megszilárdul a kókuszolaj miatt. Szeleteljük.