Spontán erjesztésű gyümölcssörök – Belgium
Belgium igazi édenkert a sör szerelmesei számára: talán nincs is még egy ország, ahol ennyi különféle fajtájú és ízű sört erjesztetnének. Még a kicsi Magyarország is háromszor akkora, mint Belgium, mégis ebben az országban 130 sörfőzde üzemel, s ezekben a legóvatosabb számítások szerint is legalább 800 különféle fajtát állítanak elő. Ha hozzászámítjuk az alkalmi és különleges söröket, akkor ez a szám eléri a 8700-at! Ha itt nem találunk különlegességet, akkor sehol. Az egyik ilyen, eredendően belga elhajlás a gyümölcsös sör, amelyek alapja a Brüsszel környékén készülő Lambic, az egyetlen sörfajta, amely spontán érésen megy keresztül, és amit akár három évig is érlelhetnek palackban éppúgy, mint a jó borokat. Jellemzően cseresznyével, málnával, kajszival vagy szederrel ízesítik, de néhány márkánál – a Krieknél és Frambois-nál – kifejezetten azért tesznek gyümölcsöt bele, hogy másodlagos erjedést idézzen elő.
Gyömbérsör – Anglia
Bár a belgák is tesznek zöldségféléket a sörükbe, az egyik leghíresebb, nem malátaalapú sör mégsem az övék, hanem az angoloké. A viktoriánus korból származó italba a recept szerint
csak gyömbér, cukor, víz, citromlé kerül, amit természetes baktériumkultúrák néhány nap alatt sörszerű itallá erjesztenek. Így akár 11 százalékos alkoholtartalmú sör is készülhetett, de jellemzően ennél gyengébbek voltak – és ma is azok – a gyömbérsörök.
Zöld bambuszsör – Kína
Bár a bambuszt ezerféleképpen hasznosítja a találékony emberiség, egyesek szerint a felhasználásának legésszerűbb és legideálisabb módja, ha sört főznek belőle. Természetesen Kínában fejlesztették ki az első receptet, de hamar elterjed a világ minden részén, ahol a bambusz megterem. Az előállítása nem túl bonyolult, a bambusz mellett szükség van erjeszthető keményítőféleségre, élesztőre és vízre. Gyanítható, hogy Kínában nem épp a fantasztikus íze miatt fejlesztették ki – bár meglehetősen finom ez az ital –, hanem mert a bambusz volt a legolcsóbb és legkönnyebben elérhető alapanyag, szemben mondjuk a komlóval vagy malátával.
Tengeri hínáros árpasör – Skócia
Hogy kerül hínár a sörömbe!? Egy átlagos sörivóban sosem merülne fel a gondolat, hogy valami ragadós, nyálkás vízinövénnyel rontsa el kedvenc italát, a skótok azonban sosem voltak sem átlagosak, sem finnyásak. Ellenben igen találékonyak. Például a partok mentén található nagy, tengeri alga- és hínártelepekből trágyázták árpaföldjeiket, ami már önmagában szokatlan húzás. Másrészt rájöttek, hogy ennek köszönhetően az árpa és a belőle főzött sör íze egészen különleges és finom lesz. Ha valaki szereti, ha a söre kicsit sós és kicsit zöldségízű, akkor a hínáros sör pont neki való.
Mézsör – Magyarország
A mézsör sem igazi sör, és ami azt illeti, egyáltalán nem valószínű, hogy épp a magyarok találták fel, de nagyon régóta sok közük van hozzá. 1138-ban már nemcsak hogy itták, de fizettek is vele, amint azt egy II. Béla által szignózott adománylevél bizonyítja. A dömösi prépostsághoz tartozó 59 község adókötelezettségei között például évenként 175 akó mézsört is feljegyeztek. Az Árpád-kori szolganépek fontos feladata volt a mézsör készítése, hogy ellássák az udvarházak igényeit, a középkorban pedig már a pórnép is élvezhette ezt a könnyű, frissítő italt. A mézsör ekkor vált a búcsúk kedvelt üdítőitalává. Elkészítése egyszerű: egy sajtár mézet két sajtár vízben felforralnak, csillagánizst adnak hozzá, majd erjesztik. A 19 századra merült feledésbe ez a sörfajta, aminek ismét felragyoghat a csillaga most, amikor a kézműves- és biosörök új reneszánszukat élik.
Biosör – Magyarország
Apropó biosör… A legfelkapottabb fogalmak közé tartozik ez manapság a sörök világában, és ehhez nekünk, magyaroknak is van némi közünk. A sörivás és -gyártás fellegvárában, Németországban éppen egy magyar biosör találtatott a legvonzóbbnak a szakértő és igencsak tapasztalt közönség körében. Idén februárban Nürnbergben rendeztek 80 ország részvételével egy nevezetes, organikus élelmiszer-ipari vásárt, ahol kilenc sörfőző közül a magyarok standjánál mutatkozott a legnagyobb kereslet. Ráadásul az eredmény értékét növeli, hogy ezt a biosört az egyik legősibb pelyvás gabonaféléből, alakor búzából főzték.