Gasztro

Olcsóbb a tojás, mint a korábbi években

Jó hír a háziasszonyoknak! 40 forint helyett már 28 forintért is vásárolhatunk tojást az idei húsvét előtt.

Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években. Darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28–35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás – ami 40 millió darab körül mozog – mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon.

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács tanácsadója szerint a tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból, Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab. A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top