Gasztro

Pálinkát az ételbe, de csak spórolósan!

Szeretjük a pálinkát. Nem feltétlenül inni nyakra-főre – néha persze nem olyan rossz az sem –, inkább a főzéshez használjuk, hogy különlegessé tegyük a fogásokat.
Ítélet
Az Európai Unió bírósága szerint nem egyeztethető össze az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni.

Kiválóan kiegészíti az ételeket, legyen az leves, főétel vagy desszert, bármi pikáns ízt, mondhatnánk úgy is: gellert kap egy kis pálinkától.

Mostanáig a nagypapa otthon főzött párlataiból bátran használtunk, leginkább a szilvapálinkáját preferáltuk. Miközben mi főztünk belőle, addig apjuk besegített egy kis kóstolgatással, persze nem az ételbe dugta bele az orrát, csak a pálinkásüvegbe. Hogy a hozzávalók tökéletesek legyenek, mert az fontos. A családfő volt a mi minőségellenőrünk.

Nagypapa örömmel adott eddig a pálinkájából, hiszen évi ötvenliternyit főzhetett kedvére, lelkesen tökéletesítgette tudományát. Sőt beszállítónk volt Zsiga bácsi is a szomszédból, akinek a diópálinkáját semmilyen nagy márkás ital nem verhette meg. A pálinka nem az alkoholisták, hanem az ínyencek itala most már, főleg mióta otthon, saját magunknak elkészíthettük.

Vége a pálinkakánaánnak

Ennek a korszaknak vége, mostantól úgy tűnik, nem lesz pálinkakánaán itt, nincs ingyen főzés, fizetni kell adót, nincs mese. Ha pedig fizetni kell, akkor sem papa, sem pedig Zsiga bácsi nem főz nekünk többé literszámra pálinkákat, nem fogják számolatlanul osztogatni a családnak, barátoknak és üzletfeleknek az értékes nedűt. Pedig már épp le akartuk adni a rendelést egy jófajta szilvapálinkára, mert kinéztünk magunknak egy olyan szilvapálinkás brownie-torta-receptet a férj következő szülinapjára, amit mindenképp el kell készítenünk. Meg különben is, mi lesz velünk karácsonykor, amikor a marcipánnal töltött aszalt szilvás bejglihez is kellett volna a papa pálinkája.

Pálinkát az ételbe, de csak spórolósan!

Nem gyászolunk, persze lehet még pálinkát főzni, ott még nem tartunk, hogy betiltották volna, csak sápot szednek érte. Ha fizetni kell, hát fizetünk, csak kevesebb italból kell majd gazdálkodnunk. Most, húsvétkor majd a diós cipóban sült húsvéti sonkához, amihez már vár az almapálinka a szekrényben, vagy a család férfi tagjainak nagy kedvencéhez, a kacsasülthöz bekészített meggypálinkát sem fogjuk kímélni sütéskor.

Mihez kezdjünk tehát azzal a kevés pálinkával, ami mostantól a rendelkezésünkre áll? Bánjunk vele óvatosan és spórolósan, és készítsünk különleges, pikáns fogásokat belőle. A gyerekek ezekben a receptekben diszkriminálva vannak az alkoholtartalom miatt, de biztosak lehetünk benne, hogy elég elismerő pillantást gyűjtünk majd be csak a felnőttektől is.

Diós cipóban sült húsvéti sonka

Hozzávalók kb. 8 adaghoz:

A tésztához:

Fotó: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com
Fotó: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com

● kb. 3 dl tej
● 1 csomag élesztő
● 1 teáskanál cukor
● 30 dkg finom liszt
● 30 dkg rozsliszt
● 1 tojás
● 1 dkg só
● 2 evőkanál vaj
● 15 dkg durvára vágott dió
● 3 ostya

A töltelékhez:
● 1,2 kg sovány főtt sonka
● 1 evőkanál cukor
● 1 evőkanál méz
● 1 nagy alma
● 2 evőkanál citromlé
● 2,5 dl húsleves
● egy stampedli almapálinka
● 1 teáskanál majoránna
● tej megkenni, papír a sütéshez

Előkészítés:
Az élesztőt és a cukrot langyos tejben feloldjuk, majd a liszttel, a tojással, a vajjal és a sóval együtt egy keverőtálba tesszük, és sima tésztává dolgozzuk össze. Ezután beleadjuk a diót, majd letakarva, meleg helyen, 1 órán át kelesztjük. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk; a cukrot egy serpenyőben megolvasztjuk és aranybarnára pirítjuk; az almakockákat rövid ideig pároljuk benne; hozzáadjuk a mézet; felöntjük a citromlével, a levessel és az almapálinkával, belekeverjük a majoránnát, majd az almamasszát sűrűn folyós állagúra beforraljuk, egy szitán átpasszírozzuk, majd hidegre tesszük.

Elkészítés:
A sütőt 220 fokra előmelegítjük; a tésztát átdagasztjuk, majd belisztezett deszkán kinyújtjuk. A tészta közepére 2 ostyát teszünk; az almamassza egy részét rákenjük az ostyára. Ezután a sonkát az ostyára helyezzük; a sonka felületét bekenjük a többi almamasszával (alsó kép), majd a 3. ostyát a sonka tetejére nyomjuk. A sonkát szorosan becsomagoljuk a tésztába, majd a varrattal alulra sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük; a tésztát körös-körül tejjel bekenjük, egy pálcikával lyukakat fúrunk a tésztába; a sütőben 30 percig sütjük, ekkor 170 fokra lecsökkentjük a hőmérsékletet és még további 25 perc alatt készre sütjük; a sütőből kivéve még kb. 10 percig pihentetjük, csak azután vágjuk vastag szeletekre.

Forrás: http://www.dunaihajospalinka.hu

Szalonnás meggyel töltött kacsacomb, rizslepénnyel 

Hozzávalók 2 személyre:
● 2 db kacsacomb

Fotó: szilvasgomboc.cafeblog.hu
Fotó: szilvasgomboc.cafeblog.hu

A páchoz:
● 1 fej vöröshagyma
● 4 gerezd fokhagyma
● 1 evőkanál sárgabaracklekvár
● 1 mokkáskanál, durvára darált színesbors-keverék
● 3 ágacska friss rozmaring
● 1 kiskanál őrölt kömény
● 1 dl olaj

A töltelékhez:
● 10 dkg magozott meggy (fagyasztott)
● 5 dkg kockázott bacon
● 0,5 dl meggypálinka
● 1 csipet őrölt szegfűszeg
● só, bors ízlés szerint

A rizslepényhez:
● 15 dkg rizs
● 1 dl főzőtejszín
● 2 db tojás
● 1 evőkanál burgonyakeményítő
● 1 db babérlevél
● só, bors ízlés szerint
● 1 db póréhagyma
● 2 dkg vaj
● só, bors ízlés szerint

A kacsacombokat előző nap megtisztítjuk, kicsontozzuk és bepácoljuk. A páchoz egy jól záródó edénybe tesszük a megtisztított vöröshagymát gerezdekre vágva, a fokhagymát reszelve, vagy aprítva, egy evőkanál baracklekvárt, egy kiskanál színes borsot, 1 kiskanál őrölt köményt, a rozmaring leveleit aprítva, az olajat. A húsba jól belemasszírozzuk a pácot, és lefedve a hűtőben pihentetjük másnapig.
Másnap egy serpenyőben a bacont lepirítjuk, ha túl sok zsírja van, leöntjük. Rátesszük a magozott meggyet, hozzáadjuk a pálinkát, és kevés ideig pirítjuk, míg az alkohol elpárolog. Fűszerezzük egy kevés sóval, borssal és egy pici őrölt szegfűszeggel.
Félretesszük kissé hűlni.
A combfilék mindkét oldalát megsózzuk, a baconos meggyel megtöltjük, és hústűvel vagy zsineggel megkötözzük, de össze is varrhatjuk, hogy ne essen ki belőlük a töltelék.
Abban a serpenyőben, amiben a tölteléket készítettük, kevés zsiradékot teszünk és minden oldalát megkapatjuk, megpirítjuk a töltött húsnak, majd egy magasabb falú edényben pici vizet aláöntve megpároljuk.

A rizslepényhez sós vízben megfőzzük a rizst egy babérlevéllel, majd lecsepegtetjük. Egy tálban a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, a burgonyakeményítővel és hozzáadjuk a főtt rizst. Megsózzuk, borsozzuk és jól elkeverjük. A villával vagy botmixerrel egy kissé összetörjük a rizst, de nem kell az egészet. A tojásfehérjét kemény habbá verve óvatosan beleforgatjuk. Pár percig hagyjuk pihenni, majd serpenyőben, pici olajon, lassú tűzön, hogy ne égjenek meg hirtelen, tenyérnyi lepénykéket sütünk, mindkét felüket szép pirosra.
Egy másik serpenyőben 2 dkg vajon a karikára vágott póréhagymát megdinszteljük pici sóval, borssal.
Tálaláskor a töltött combot éles késsel felszeleteljük, mellé, a rizslepényre halmozzuk a vajban párolt póréhagymát.

Forrás:http://www.dunaihajospalinka.hu

Csirkenyárs almás-barackos salsával

Pálinkát az ételbe, de csak spórolósan!Hozzávalók 4 főre:
● 3 evőkanál barackpálinka
● 0,6 kg csirkemellfilé
● 3 evőkanál olívaolaj
● 2 lime
● 2 citrom
● 2 zöldalma
● 3 őszibarack
● 2 evőkanál méz
 
Elkészítés:
A kockára vágott csirkemellet keverjük össze az olívával, a lime levével, bazsalikomlevelekkel. Húzzuk nyársra citrom- és lime-karikákkal.
A salsához a zöldalmát és a barackot hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockára. Keverjük össze mézzel, korianderlevéllel és a pálinkával, ízesítsük sóval, borssal. Hűtőben tároljuk felhasználásig.
A nyársakat süssük roston vagy grillen, ha elkészült, rendezzük a salsa mellé.

Forrás: http://www.palinka.com

Marcipánnal töltött aszalt szilvás bejgli

Hozzávalók 8 személyre:
● 25 dkg liszt
● 10 dkg vaj
● 1 tojás
● 2 evőkanál porcukor (barna cukor)
● 1 dkg élesztő
● 1 dl tej
● 1 evőkanál tejföl
● pici só

Pálinkát az ételbe, de csak spórolósan!A kenéshez:
● 1 tojássárgája elkeverve néhány csepp tejjel
● 1 tojásfehérje szintén kenéshez

A töltelékhez:
● 25 dkg aszalt szilva
● 15 dkg marcipánmassza
● 10 dkg cukrozott darált mandula
● 1 dl ágyas szilvapálinka

Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Nem hagyjuk kelni, rögtön kinyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagra.

A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatjuk a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetjük. A szilvák belsejét megtöltjük marcipánmasszával. A kinyújtott tésztát meghintjük enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezzük rajta egyenletesen a töltött szilvákat és feltekerjük (közben egy kissé óvatosan megnyomkodjuk, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyunk, hogy amikor feltekerjük, akkor ez legyen a bejgli talpa. Enyhén kivajazott sütőformába fektetjük. A tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után keresztirányban is lekenjük, majd egy félórára hűtőbe tesszük, pihentetjük. Ezután megkenjük a tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli. Sütés előtt hurkapálcával vagy kötőtűvel koppanásig megszurkáljuk, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe tesszük, 180 fokon 25-30 perc alatt, aranybarnára sütjük.

Szilvapálinkás brownie-torta aszaltszilvás vaníliakrémmel

Pálinkát az ételbe, de csak spórolósan!Hozzávalók:

Brownie:
● 15 dkg étcsokoládé
● 15 dkg puha vaj
● 10 dkg cukor
● 10 dkg liszt
● 3 tojás
● 1 dl szilvapálinka
● 20 dkg aszalt szilva

Krém:
● 1/2 l tej
● 4 csapott ek keményítő
● 3 tojássárgája
● 2 tk vaníliakivonat
● 12 dkg cukor
● 2 dl habtejszín
● 1 zacskó habfixáló

Elkészítés:
Nagyobb darabokra vágjuk a szilvát, és pálinkában felfőzzük. Összeolvasztjuk a vajat csokoládéval, belekeverjük a lisztet és a cukrot. Habverővel felverjük az egész tojásokat, óvatosan beleforgatjuk a csokoládés masszát, és a szilva felét.
22 cm-s kerek formát kibélelünk szilikonos sütőpapírral, 15 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
A krémhez 1 dl tejben habverővel elkeverjük a többi hozzávalót, a másik 4 dl-t felforraljuk, majd lassan, kevergetve hozzáadjuk a keményítős részt.
Folpackkal kompakt módon letakarva kihűtjük.
Keményre verjük a tejszínhabot a fixálóval, majd óvatosan beleforgatjuk a vaníliakrémbe, a másik rész szilvával együtt.
Megtöltjük a tortát, és egy éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top