Gasztro

Ez a világ legjobb étterme

A grönlandi pézsmatulok és az izlandi aludttej is az alapanyagai között szerepel.

Visszanyerte tavaly elveszett koronáját a dán Noma étterem, amely korábban 3 éven át őrizte a világ legjobb étterme címet. A tulajdonos, a “skandináv konyhaművészeti újhullám zászlóvivője”, Rene Redzepi a tavalyi győztest, a három fivér vezette spanyol El Ceder de Can Roca éttermet utasította maga mögé. A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy a 36 éves Redzepi végtelen figyelmet szentel a részleteknek, az erjesztéssel nagyszerű eredményeket ért el, szenvedély és nem szűnő kíváncsiság ösztönözi munkáját.

Forrás: cntraveller.com
Forrás: cntraveller.com

A 45 vendég fogadására alkalmas Noma, amely egy 18. századi, felújított koppenhágai kereskedőház földszintjén működik, 2010 és 2012 között 3 éven át birtokolta a legjobb étterem trófeáját. A 2004-ben megnyílt helyen naponta több ezren próbálnak helyet foglalni.

A 2 Michelin-csillagos Noma a skandináv térség hagyományos alapanyagaival dolgozik, ezek között szerepel az izlandi aludttej, az óriási laposhal, a grönlandi pézsmatulok és a kaviár. Saját füstölője, pácolója, grillezője és péksége van, saját maga készíti az eceteit, és saját pálinkát szervíroz. A szószokhoz és levesekhez sört és ale típusú angol sört kevernek, sok zöldséget és gyógyfüvet is használnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top