Reteklevélpesztós tészta fokhagymás sült retekkel
Hozzávalók:
● 1 csomag retek
● 3 gerezd fokhagyma
● 3 dkg vaj
● 1 ek olaj
Pesztó:
● 1 csomag retek levele (csak ha bio!), nagyjából 3 dkg
● 4 dkg dió
● 4 dkg Grana Padano
● 1 gerezd fokhagyma
● Só
● Frissen őrölt bors
● 2 dl olívaolaj
● Személyenként 8 dkg tészta
Elkészítés:
Vizet teszünk fel a tésztának. A pesztóhoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük.
A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és 1 perc alatt megsütjük.
A tésztát ha kifőztük, átforgatjuk a pesztóval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére.
Salátapufi, avagy az egészséges hamburger
Hozzávalók 4 személyre
● 50 dkg darált marhahús
● 10 dkg marhavesefaggyú vagy szalonna
● 1 fej vöröshagyma
● mustár, ketchup
● só, bors
● zöldségek
● sajt
● csomagonként 1 nagy levél saláta (lehet jég- vagy fejes saláta)
Elkészítés:
A marhahúst összekeverjük a darált vesefaggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a hagymát. Majd serpenyőbe téve ropogósra sütjük a keveréket. Közben egy-egy salátalevelet letépünk, és beletesszük a sült marhát és ráhelyezzük a sajtot. Majd ízlés szerinti zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika) pakolunk rá. Mustárral és ketchuppal ízesítjük, majd kicsit összetekerjük, és reménykedünk, hogy a család nem fog kiakadni a diétás burger miatt.
Rebarbarás-epres pite
Hozzávalók:
● 50 dkg eper
● 50 dkg rebarbara
● 4 ek barna cukor
● 4 tojássárgája
● 3 dl tejszín
● 1 rúd vanília
● 3 ek porcukor
A tésztához:
● 20 dkg liszt
● 13 dkg vaj
● 7 dkg porcukor
● fél csomag vaníliás cukor
● fél csomag sütőpor
● csipet só
● 1 tojássárgája
● 1-2 tk tejföl
● 1 kk reszelt citromhéj
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el: A lisztet összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és egy csipet sóval, ezt követően a hideg vajjal szépen lassan elkezdjük összemorzsolni az egészet. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és fokozatosan annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Az elkészült tésztát hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd újból átgyúrjuk, és kibélelünk vele egy kerek tortaformát. 160 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elősütjük a tésztát. Az epret és a rebarbarát megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk. Beletesszük a torta közepébe. (Ne ijedjünk meg, ha púposan lesz benne, mert úgyis összeesik.) A tejszínt összekeverjük a tojások sárgájával, a vanília kikapart magjával és a porcukorral. Simára keverjük, és ráöntjük a gyümölcsre. A tetejére barna cukrot szórunk és 170 °C-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |