Gasztro

Mit főzzek ma vacsira?

A spenóttal valamiért – főleg gyerekkorunkban – elég mostohán bánunk. Most azonban szezon van, és nemcsak főzeléket, hanem számtalan jobbnál jobb ételt készíthetünk belőle.

Mit főzzek ma vacsira? Spenótos parmezános muffin

Hozzávalók 12 db muffinhoz:
A parmezános alaphoz:
● 23 dkg liszt
● 2 kiskanál sütőpor
● 1/2 kiskanál só
● 6,5 dkg kukoricadara
● 8 dkg reszelt parmezán sajt
● 5 evőkanál olívaolaj
● 1 dl joghurt
● 2 dl tej
● 2 tojás

A spenótos töltelékhez:
● 40 dkg friss spenót
● 2 tojás
● 1 dl tejszín
● 4 dkg reszelt parmezán (lehet olcsóbb sajttal is helyettesíteni)
● 1 gerezd fokhagyma
● 1 evőkanál vaj
● só, bors

Elkészítés:
A spenótot megpucoljuk és a vajon a fokhagymával együtt kicsit megpároljuk. Belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. Ha kicsit kihűlt, mehet hozzá a 2 tojás is. Elkészítjük a muffint, a szabályoknak megfelelően két külön edényben összekeverjük az összes száraz, valamint az összes folyékony hozzávalót, majd a folyékony hozzávalókat szépen lassan hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz.

Papírral kibélelt muffinsütőbe kanalazzuk a tésztát, majd mindegyik közepébe teszünk a spenótos raguból. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Fokhagymás tejföllel feldobhatjuk.

Mit főzzek ma vacsira? Spenótos-ricottás házi gnocchi

Hozzávalók 4 személyre:
● 1 kg burgonya
● 2 tojás
● kb. 30 dkg liszt
● fél tk só

A spenótos-ricottás mártáshoz:
● 25 dkg ricotta
● 2 ek tejföl
● 30 dkg spenótlevél
● 2 gerezd fokhagyma
● 3 ek olaj
● só, bors, szerecsendió
● 15 dkg parmezán sajt

Elkészítés:
A gnocchihoz a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, majd azokból 2 cm-es darabokat vágunk le. Az ovális gnocchikat egy villa fokával megnyomjuk, hogy mintásak legyenek. (Így könnyebben beletapad majd a szósz is.) Lobogó sós vízben főzzük ki őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, onnantól 2 percig főzzük, akkor leszűrjük, és a hozzá készített mártásba forgatjuk.

A mártáshoz a spenótot megmossuk, leszárazzuk, ha fagyasztott, felengedjük. Ezt követően előmelegítünk egy serpenyőt, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd 1 perc után félrehúzzuk a lángról. (Az a fontos, hogy épp csak összeessen a spenót.) Ekkor elkeverjük a ricottával és a tejföllel, majd beleforgatjuk a gnocchit. Reszelt vagy forgácsolt parmezánnal megszórva kínáljuk.

Spenótos rétes

Mit főzzek ma vacsira? Hozzávalók 2 rúdhoz:
● 1 csomag réteslap (6-8 lap)
● 1 dl olaj a lapok kenéséhez
● 1 tojás a rétes kenéséhez

A töltelékhez:
● 350 g mirelit spenótpüré
● 2 evőkanál olaj
● 1-2 gerezd fokhagyma
● 1 evőkanál só, bors

Elkészítés:
A 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott fokhagymát, és felmelegítjük rajta a felengedett spenótpürét. Ha már felforrt, a keményítőt pici vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A réteslapokat megkenjük olajjal, egymásra rétegezzük (rudanként 3-4 darab), a tölteléket egy rúdba rendezzük a tészta szélén, és szorosan feltekerjük. Megkenjük tojással, ha van kedvünk, megszórhatjuk olajos magvakkal is. 170-180 °C fokos sütőben pirosra sütjük.

Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top