Spenótos parmezános muffin
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
A parmezános alaphoz:
● 23 dkg liszt
● 2 kiskanál sütőpor
● 1/2 kiskanál só
● 6,5 dkg kukoricadara
● 8 dkg reszelt parmezán sajt
● 5 evőkanál olívaolaj
● 1 dl joghurt
● 2 dl tej
● 2 tojás
A spenótos töltelékhez:
● 40 dkg friss spenót
● 2 tojás
● 1 dl tejszín
● 4 dkg reszelt parmezán (lehet olcsóbb sajttal is helyettesíteni)
● 1 gerezd fokhagyma
● 1 evőkanál vaj
● só, bors
Elkészítés:
A spenótot megpucoljuk és a vajon a fokhagymával együtt kicsit megpároljuk. Belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. Ha kicsit kihűlt, mehet hozzá a 2 tojás is. Elkészítjük a muffint, a szabályoknak megfelelően két külön edényben összekeverjük az összes száraz, valamint az összes folyékony hozzávalót, majd a folyékony hozzávalókat szépen lassan hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz.
Papírral kibélelt muffinsütőbe kanalazzuk a tésztát, majd mindegyik közepébe teszünk a spenótos raguból. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Fokhagymás tejföllel feldobhatjuk.
Spenótos-ricottás házi gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
● 1 kg burgonya
● 2 tojás
● kb. 30 dkg liszt
● fél tk só
A spenótos-ricottás mártáshoz:
● 25 dkg ricotta
● 2 ek tejföl
● 30 dkg spenótlevél
● 2 gerezd fokhagyma
● 3 ek olaj
● só, bors, szerecsendió
● 15 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A gnocchihoz a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, majd azokból 2 cm-es darabokat vágunk le. Az ovális gnocchikat egy villa fokával megnyomjuk, hogy mintásak legyenek. (Így könnyebben beletapad majd a szósz is.) Lobogó sós vízben főzzük ki őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, onnantól 2 percig főzzük, akkor leszűrjük, és a hozzá készített mártásba forgatjuk.
A mártáshoz a spenótot megmossuk, leszárazzuk, ha fagyasztott, felengedjük. Ezt követően előmelegítünk egy serpenyőt, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd 1 perc után félrehúzzuk a lángról. (Az a fontos, hogy épp csak összeessen a spenót.) Ekkor elkeverjük a ricottával és a tejföllel, majd beleforgatjuk a gnocchit. Reszelt vagy forgácsolt parmezánnal megszórva kínáljuk.
Spenótos rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
● 1 csomag réteslap (6-8 lap)
● 1 dl olaj a lapok kenéséhez
● 1 tojás a rétes kenéséhez
A töltelékhez:
● 350 g mirelit spenótpüré
● 2 evőkanál olaj
● 1-2 gerezd fokhagyma
● 1 evőkanál só, bors
Elkészítés:
A 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott fokhagymát, és felmelegítjük rajta a felengedett spenótpürét. Ha már felforrt, a keményítőt pici vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A réteslapokat megkenjük olajjal, egymásra rétegezzük (rudanként 3-4 darab), a tölteléket egy rúdba rendezzük a tészta szélén, és szorosan feltekerjük. Megkenjük tojással, ha van kedvünk, megszórhatjuk olajos magvakkal is. 170-180 °C fokos sütőben pirosra sütjük.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |