Cukkini-burgonya gratin
Hozzávalók:
• pár csipet só
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál vaj
• csipet őrölt bors
• 3 dl tejszín
• 4 db burgonya
• 1 csipet szerecsendió
• 10 dkg füstölt sajt
• 2 db salátacukkini
Elkészítés:
A cukkinit és a burgonyát megmossuk, majd nagyon vékonyra gyaluljuk, vagy késsel vékonyra karikázzuk. A tejszínt elkeverjük reszelt fokhagymával, a sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt sajttal. Egy kerámiaformát kivajazunk, majd a burgonyát és a cukkinit felváltva a formába fektetjük. Az ízesített tejszínnel felöntjük és 180 fokon pirosra sütjük.
Édesköményes fusilli
Hozzávalók:
• pár csipet őrölt bors
• 4 evőkanál olívaolaj
• 10 dkg (fekete) olívabogyó
• 1 db édeskömény
• 10 dkg arany mazsola
• 5-6 db szardella
• 25 dkg fusili tészta
Elkészítés:
Az édesköményt mossuk meg, ha nem túl szépek a külső levelei, ezeket távolítsuk el. Vágjuk ketté a gumót, majd vékonyan szeleteljük fel. Nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az édesköményt, a mazsolát és a szardellákat. 8-10 perc alatt, olykor megrázogatva a serpenyőt, pirítsuk puhára az édesköményt, frissen őrölt borssal szórjuk (sózni nem szükséges, a szardella elég sós), adjuk hozzá a lecsöpögtetett olívabogyót. 2-3 perc alatt, rázogatva pároljuk össze a feltétet. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a feltéttel. Azonnal tálaljuk.
Bébispenót-saláta sonkával, spárgával és zöldségekkel
Hozzávalók:
• 2 teáskanál ecet (málna- vagy más gyümölcsecet, esetleg balzsamecet)
• 1 dl olívaolaj
• 10 db (koktél) paradicsom
• 2 teáskanál citrom leve
• 1 csomag bébispenót
• 1 db kaliforniai paprika
• 10 dkg szárított sonka
• 1 csokor (zöld) spárga
Elkészítés:
A bébispenótot megmossuk és vagy konyharuhán leszárítjuk, vagy salátacentrifugával megpörgetjük. A zöld spárga szárvégét levágjuk, a szárat 1 cm-es darabokra vágjuk, a sípot külön szedjük. Vizet forralunk, majd a spárga szárát 3 percig, a sípot egy percig főzzük, majd leszűrjük. A paradicsomot, paprikát megmossuk. A paradicsomokat negyedeljük, a paprikákat apró kockákra vágjuk. A sonkákat csíkokra vágjuk, feltekerjük és a salátára dobjuk. Az olajat a citromlével és az ecettel összeturmixoljuk, ezzel forgatjuk össze a salátánkat.