Joghurtos epres dresszing
A zöldsalátát egészítsük ki friss erdei gyümölcsökkel, alkalmanként dióval, pisztáciával, kéksajttal. Pirított csirkefalatok is gazdagíthatjuk.
Hozzávalók:
• 10 dkg eper
• 1 ek. víz
• 60 ml olíva olaj
• 1 evőkanál fehér borecet
• 60 ml natúr joghurt
• 2 ek. méz
• csipetnyi só
A megtisztított epret kevés víz hozzáadásával forraljuk össze. Kanalazzuk hozzá a mézet, és tegyük félre hűlni. Amikor kihűlt teljesen az eperszirup, akkor a joghurttal, olajjal és ecettel együtt turmixoljuk össze. Jól lehűtve öntsük a salátára.
Szezámkrémes (tahini) öntet
Ez az öntet jól illik mediterrán jellegű kenyérsalátákhoz, mint a panzanella (ehhez a kenyeret vágjuk fel kockákra, locsoljuk meg olívával és serpenyőben pirítsuk át), vegyes salátákhoz kígyóuborkával, paradicsommal. tonhallal, kapribogyóval.
Hozzávalók:
• 1 citrom leve
• 1 gerezd fokhagyma
• 3 ek. tahini (szezámkrém)
• 1 kiskanál mustár
• 2 evőkanál víz
Az összeállítása egyszerű, a hozzávalókat tegyük egy turmixgépbe, és keverjük simára.
Almás vinaigrette
Remek saláta készülhet ezzel az öntettel tavaszi, nyári zöldségekből összeállítva, esetleg egzotikus gyümölccsel , avokádóval kiegészítve, pirított csirkehúsal gazdagítva.
Hozzávalók:
• 60 ml almalé
• 60 ml almaecet
• 60 ml olívaolaj (vagy repceolaj)
• 2 kk. méz
• 1 kk. mustár
• só, bors
A friss almaléhez facsarjuk ki egy-vagy két alma levét. Tegyük egy tálba a mustár és a mézet, öntsük fel olajjal, almaecettel, az alma levével, és keverjük össze.
A hozzávalókat tehetjük egy üvegbe, és tetejét lezárva alaposan rázzuk össze.