A múlt heti cukkinis projekt után Anita adta meg a 3 hozzávalót, amivel dolgozhattunk. A recepteket vasárnap estig vártam, és kaptam is párat, ezeket szeretném nektek most megmutatni. Az epernek most van szezonja, így érdemes használni, amíg van! A tejszínnel és a mandulával karöltve pedig igazán zseniális triót alkotnak.
Az én konyhámban egy epres pite készült. Hasonló eljárással, mint ahogy egyszer már almásban is láthattátok. Ezúttal tejszínízű pudingot és valódi tejszínt használtam. A krém az összefőzéssel egy nagyon kellemes rózsaszínt öltött magára, ezt kanalaztam a pitetésztára. A gyerekek (is) oda voltak érte, pedig B. nem szereti a mandulát, de most még ezt is elnézte nekem és a pitének.
Hozzávalók
28 cm-es pite formához
Tésztához
• 20 dkg liszt
• 2 ek porcukor
• 10 dkg vaj
• 1 tojás
(ha nem áll össze, pár csepp víz)
Töltelék
• 1 kg eper
• 6-8 ek (barna) cukor
• 1+1 dl víz
• 2 dl tejszín
• 2 cs. tejszínízű pudingpor (főzős)
• (de jó a vaníliás is)
• mandula (10 dkg)
A liszthez adjuk a porcukrot, a vajjal alaposan eldolgozzuk, hogy jó morzsás legyen, végül a tojással összegyúrjuk. (Késes aprító ezt az egész műveletet elvégzi helyettünk.) Ha nagyon nem akar összeállni a tészta, pár csepp vízzel segíthetünk neki, de elvileg erre nincs szükség. A tésztát fóliába csomagoljuk, és fél óra pihit ítélünk meg neki (és magunknak) a hűtőben.
Pihi után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, akkorára, hogy a piteformánk oldalára is jusson majd tészta. A piteformát kivajazzuk, és beletesszük óvatosan a tésztát, lenyomkodjuk a szélénél, a lelógó felesleget pedig éles késsel levágjuk. A tésztát egy villával több helyen megbökdössük. Itt illene vakon sütést alkalmazni (lefedjük sütőpapírral, és színültig töltjük nehezékkel – bab, lencse, bármi), és így sütni, hogy a tészta megtartsa eredeti alakját. Nekem erre most nem volt eszközöm, de a tészta bírta, nem dőlt be, picit lecsúszott az oldala, de esztétikailag nem volt vele különösebb gondom. Kb. 25 perc alatt megsül. Az utolsó 5 percre azonban szórjuk az aljába a mandulaforgács felét, és ezzel együtt süssük készre.
Amíg sül a pite, készítsük el a tölteléket. A megmosott és zöldjétől megszabadított epreket én pusztán félbevágtam, és egy lábasba dobtam. Rászórtam a cukrot, 1 dl vizet aláöntöttem, és összeforraltam. Csak épphogy, nem terveztem szétfőzni. A 2 csomag pudingport a tejszínnel és a másik 1 dl vízzel csomómentesre kevertem, és ezt hozzáöntöttem az eprekhez. Addig főztem, amíg sűrű nem lett. Még forrón tegyük rá a piténkre. (Én hidegen tettem, így a tészta picit kemény maradt, míg ha melegen teszed, a gőztől meg fog puhulni, és az élvezeti értéke magasabb lesz.) Ha kihűlt a pite, a tetejére szórjuk rá a maradék mandulaforgácsot, és behűtve tálaljuk.
Még több epres mandulás és tejszínes recept a HahoPihe blogon