nlc.hu
Gasztro
Mit főzzek ma vacsira?

Mit főzzek ma vacsira?

Ha meglátod az édesburgonyát, ne is töprengj tovább! Tökéletes vacsorára, egészséges, alakbarát, és most mutatunk három módot, ahogy elkészítheted.

Fűszeres, sült édesburgonya avokádókrémmel 2 főre

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók:

  • 1 teáskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint bors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • negyed teáskanál fűszerpaprika
  • pár csepp citrom leve
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • fél teáskanál currypor
  • 1 db avokádó
  • 60-70 dkg édesburgonya

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. Az olajat és a főszereket egy keverőtálban keverjük össze. A hasábokra vágott burgonyát tegyük egy nejlonzacskóba, borítsuk rá a fűszeres olajat és óvatosan rázzuk össze. Így egyenletesen bevonjuk a burgonyákat. Borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ne fedjék egymást, inkább két körben süssük) és kb. 25 perc alatt süssük készre. Egyszer-kétszer rázzuk meg sütés közben, hogy minden oldalán egyenletesen piruljon. Közben az avokádót magozzuk ki, kockázzuk fel. Tegyük keverőtálba, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, joghurtot és keverjük össze. Ideális kísérője a sült édesburgonyának.

Rakott édesburgonya

  • Mit főzzek ma vacsira?
  • 5 dl tej
  • 40 dkg édesburgonya
  • 4 dkg liszt
  • 40 dkg főtt burgonya
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen is lehet)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg paradicsom vagy 3 dl paradicsomszósz
  • 4 dkg vaj
  • bors
  • olívaolaj

 

Elkészítés:

Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, forralásig sűrűre főzzük a mártást. Az aprított hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve puhára főzzük a húst. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Egy tűzálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, egy réteg édesburgonyát teszünk az aljára, rá besamelt, majd húsragut. Újra édesburgonyát, besamelt, ragut, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg édesburgonya és besamel legyen. Alufóliával lefedjük a tálat, és 230 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.

 

Spenótos édesburgonya egytálétel

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók:

  • 50 dkg édesburgonya
  • 25 dkg spenót
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon vagy sonka
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • rozmaring

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, az édesburgonyát 2-3 cm-es kockákra, a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágjuk és kockázzuk fel a sonkát. Serpenyőben az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjunk hozzá csipet sót (így könnyebben kiengedi a levét és az ízét). Tegyük a hagymára a sonkát, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az édesburgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és pároljuk addig, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 15-20 perc), majd végül adjuk hozzá a spenótot és pár percig főzzük össze.

 

Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top