Fűszeres, sült édesburgonya avokádókrémmel 2 főre
Hozzávalók:
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint bors
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 2 evőkanál olívaolaj
- negyed teáskanál fűszerpaprika
- pár csepp citrom leve
- 1 evőkanál natúr joghurt
- fél teáskanál currypor
- 1 db avokádó
- 60-70 dkg édesburgonya
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. Az olajat és a főszereket egy keverőtálban keverjük össze. A hasábokra vágott burgonyát tegyük egy nejlonzacskóba, borítsuk rá a fűszeres olajat és óvatosan rázzuk össze. Így egyenletesen bevonjuk a burgonyákat. Borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ne fedjék egymást, inkább két körben süssük) és kb. 25 perc alatt süssük készre. Egyszer-kétszer rázzuk meg sütés közben, hogy minden oldalán egyenletesen piruljon. Közben az avokádót magozzuk ki, kockázzuk fel. Tegyük keverőtálba, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, joghurtot és keverjük össze. Ideális kísérője a sült édesburgonyának.
Rakott édesburgonya
- só
- 5 dl tej
- 40 dkg édesburgonya
- 4 dkg liszt
- 40 dkg főtt burgonya
- 50 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen is lehet)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg paradicsom vagy 3 dl paradicsomszósz
- 4 dkg vaj
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, forralásig sűrűre főzzük a mártást. Az aprított hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve puhára főzzük a húst. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Egy tűzálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, egy réteg édesburgonyát teszünk az aljára, rá besamelt, majd húsragut. Újra édesburgonyát, besamelt, ragut, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg édesburgonya és besamel legyen. Alufóliával lefedjük a tálat, és 230 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.
Spenótos édesburgonya egytálétel
Hozzávalók:
- 50 dkg édesburgonya
- 25 dkg spenót
- 2-3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon vagy sonka
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- rozmaring
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a zöldségeket, az édesburgonyát 2-3 cm-es kockákra, a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágjuk és kockázzuk fel a sonkát. Serpenyőben az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjunk hozzá csipet sót (így könnyebben kiengedi a levét és az ízét). Tegyük a hagymára a sonkát, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az édesburgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és pároljuk addig, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 15-20 perc), majd végül adjuk hozzá a spenótot és pár percig főzzük össze.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |