Currys sült kelbimbó kapros tejföllel
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 csipet só
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- fél dl olívaolaj
- negyed citrom leve
- 1-2 marék dió
- kis csokor kapor
- 1 teáskanál currypor
- 80 dkg kelbimbó
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kelbimbókat tisztítsuk meg, a külső, szennyezett leveleket távolítsuk el, a talpukat vágjuk le, majd felezzük meg a bimbókat. Az olajat keverjük össze a curryvel és a sóval. A kelbimbókat tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral kibélelt tepsire, fordítsuk vágási felületükkel lefelé, majd süssük kb. 30 percig. Hagyjuk picit hűlni. A tejfölt keverjük ki, adjuk hozzá a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, és csepegtessünk bele egy kiskanálnyi citromlevet. A sült bimbókat locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, szórjuk meg a dióval és a petrezselyemzölddel, facsarjunk rá citromlevet, és így fogyasszuk.
Sonkás-burgonyás-brokkolis rakott torta
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 2 dl tejföl
- 6 db tojás
- forma kikenéshez vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 20 dkg brokkoli
- 70 dkg burgonya
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg gouda
- 20 dkg füstölt sonka
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő, vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, az alját csomagoljuk fóliába, nehogy kifolyjon a belé kerülő anyag. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt is. A burgonyákat tisztítsuk meg, mandolinnal vagy éles késsel szeljük nagyon vékonyra. A rózsáira szedett brokkolit sós vízben főzzük roppanósra. Rakjunk annyi szelet burgonyát a tortaformába, hogy bőven fedjék egymást. Kicsit sózzuk, majd rendezzünk el rajta egy rétegben néhány brokkolirózsát és pár szelet sonkát. Öntsünk rá a tojásos keverékből, és addig rétegezzük a hozzávalókat, míg el nem fogynak. Fóliával takarjuk le a tetejét, és forró sütőben süssük 30 percet. Vegyük le a fóliát, szórjuk rá a reszelt sajtot, és süssük addig, míg megpirul a teteje. A sütőből kivéve néhány percet pihentessük, majd mikor langyos, éles késsel válasszuk el az oldalát a formától. Óvatosan szedjük ki a tortát, szeletekre vágva kínáljuk.
Mákos-meggyes pohárkrém
Hozzávalók:
- 4 evőkanál cukor
- 250 ml habtejszín
- 1 db citrom reszelt héja
- 4 evőkanál darált mák
- 250 g mascarpone
- 200 g meggybefőtt
- 1-2 dl meggylé
- 20-25 db piskótatallér
Elkészítése:
A mascarponét kikeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál meggylével. A tejszínhez hozzáadjuk a cukrot, és felverjük, majd az egészet összekeverjük a mascarponés tál tartalmával, végül hozzákeverjük a 3 evőkanál darált mákot is. A meggylevet egy tálba öntjük, és előkészítünk egy kiskanalat, amelynek segítségével megmártjuk benne a piskótatallérokat. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertünket: a poharak aljára mákos mascarponekrémet kanalazunk, majd a meggylében pár pillanatra megmártott piskótatallérokat helyezzük rá. Erre ismét 1-2 kanál mákos mascarponekrémet adagolunk, beleszórunk pár szem meggyet, és így haladunk a pohár tetejéig úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd közvetlenül tálalás előtt meggyszemeket helyezünk a pohárkrémek tetejére.