Egyiptomi kurkumás húsgolyók (Koftit Ferakh)
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 db tojás
- sütéshez olaj
- ízesítéshez bors
- 1 kiskanál kakukkfű
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál kurkuma
- 1 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 50 dkg darált pulykahús
Elkészítése:
Keverjük össze a darált húst a fűszerekkel, a kakukkfűvel, kurkumával, fahéjjal, ízlés szerint sóval, borssal. Adjuk hozzá egy citrom reszelt héját és levét, majd a felvert tojást. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, és gyúrjuk össze a fűszeres masszát. Formázzunk belőle kisebb húspogácsákat és a megforrósított olajon mindkét oldalán süssük át.
Marhahúsos zöldséges tészta
Hozzávalók (4 személyre):
- 15 dkg marhahús
- 15 dkg édesburgonya
- üvegtészta (dangmyeon)
- 1 ½ ek szójaszósz
- 1 ek cukor
- 1 ek őrölt szezámmag
- ½ répa
- ½ piros paprika
- ½ zöldpaprika
- 11 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál só
- 1 db hagyma
- 5 db szárított barna shiítake gomba
- szójaszósz
- cukor
- szezámolaj
- 1 tk só
- 1 db tojássárgája
- 1 db szárított vargányagomba
- fenyőmag
Fűszerszósz:
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek cukor
- 1 ek apróra vágott zöldhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fekete bors
- 1 ek szezámolaj
Elkészítés:
1. Vágd keskeny csíkokra a sovány marhahúst, és hagyd állni a fűszerszószban.
2. Vágd keskeny csíkokra a répát, a paprikát és a vöröshagymát. Kevés só hozzáadásával olajozott serpenyőben enyhén pirítsd meg őket.
3. Áztasd be a szárított barna shiítake gombát meleg vízbe, és vágd keskeny csíkokra, majd kis szójaszósz (½ ek.) hozzáadásával olajozott serpenyőben enyhén pirítsd meg.
4. Süsd meg a pácolt marhahúst az áttört fokhagymával, és amikor elkészül, tedd bele a 3. pontban elkészített gombát, és pirítsd tovább kb. 1 percig.
5. Főzd meg az üvegtésztát, amelyet meleg vízben előre megpuhítottál, majd öblítsd le hideg vízzel. Vágd fel kb. 20 cm-es darabokra, és keverd el szezámolajjal.
6. Keverd össze a 2., 3., 4. pontban előkészített alapanyagokat, és fűszerezd szezámolajjal, sóval, valamint fekete borssal (ízlés szerint kis cukorral vagy szójaszósszal ízesítjük).
7. A 6. pontban elkészített keveréket tedd tányérra, és díszítsd a megsütött és csíkokra vágott tojássárgájával, vargányacsíkokkal és fenyőmagvakkal.
Gyors mexikói egytálétel
Hozzávalók:
- 250 g vörösbab-konzerv
- 1 kis doboz kukoricakonzerv
- 500 g konzerv hámozott, kockázott paradicsom
- 200 g fagyasztott hagymakocka (a mosogatógép után a nyolcadik csoda)
- 500 g darált marhahús
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 2 zacskó chili con carne fűszerkeverék
- 2 kiskanál szárított petrezselyem, kakukkfű, ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Vegyünk egy közepes lábost, és melegítsük fel az olajat. Dobjuk bele a hagymakockát. Pároljuk 3-4 percig, rakjuk bele a husit, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a forró olajon. Kavargassuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Ha színt kapott, szórjuk bele a fűszereket, és öntsük fel egy fél pohár vízzel (csak hogy oda ne kapjon). Megrottyantjuk, és nyakon öntjük a paradicsomkonzervvel. Letakarjuk egy fedővel, és lassú tűzön forraljuk 15 percig. Ez pont elég ahhoz, hogy a husi kellemesen megpuhuljon, és a paradicsom átvegye a fűszerek ízét. Majd beleöntjük a leszűrt kukorica- és babkonzervet. Egy nagy forralás, nem túl sokáig, nehogy a bab szétessen, kosárba a kenyér, tányérba a chips meg a csili, és jöhet a póker. Mellé tortillachips, fehér kenyér, karikára vágott piros csili dukál.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |