Együnk sóskát frissen!

Ízbolygó | 2014. Június 01.
Ha utálod a sóskát, adj még egy lehetőséget neki! Lehet belőle remek pesztó, de ha jégkrémbe rejted, a gyerekek sem jönnek rá, hogy zöldséget ettek. Ezt saját csemetéin tesztelte szerzőnk.

A sóskáról az első élményem, ahogy a nagyim kertjében a kerítés mellől legelem ebéd előtt a friss, harsogóan zöld, kissé savanykás leveleket. Azóta is tartom, hogy így a legfinomabb és a legegészségesebb is. A hőkezelés által sok vitamin eltűnik belőle, így igyekszem mindig frissen felhasználni. Erre hoztam most 3 példát:

Mentás sóska-alma jégkrém eperrel (tejmentes, gluténmentes)

Sóskás almás rész:
• 2 zöld alma (granny smith)
• 2,5 dl víz
• 10 dkg sóska
• 1 lime leve
• 2 ek méz
• 8-10 levél menta

Epres rész:
• 10 dkg eper
• 1 ek méz
• 1 ek lime/citromlé

Az almákat negyedbe vágjuk, magházukat kiszedjük és felkockázzuk. 2,5 dl vízben (héjastól) puhára főzzük, majd kiszedjük és a megmosott, leszárazott sóskával, mentával, az alma főzőlevével, a mézzel és a lime levével leturmixoljuk.
Az epret megmossuk, csumáját kiszedjük és a mézzel és a lime/citrom levével leturmixoljuk.

A jégkrémtartóban elosztjuk az epres részt és kifagyasztjuk, majd rámerjük a sóskás részt és azt is kifagyasztjuk.

Megjegyzés:
Gyerekeken tesztelve, senki meg nem mondta, hogy van benne zöldség. Imádják!

Gnocchi sóskapesztóval

Sóskapesztó (4 személyre):
• 10 dkg sóska
• 15 g petrezselyem
• 15 g bazsalikom
• 1 fokhagyma gerezd
• 20 g dió (pirítva)
• 50 g parmezán
• 50 g olívaolaj
• személyenként 10 dkg gnocchi

A pesztó hozzávalóit robotgépben pürésítjük, majd az olajjal tovább turmixoljuk. Sűrű, ízletes pesztónkat a frissen kifőzött gnocchival átforgatjuk, parmezánnal szórjuk meg.

Sóskagazpacho salsával

• 1 uborka
• 15 dkg sóska
• 1 fokhagymagerezd
• só
• frissen őrölt bors
• 5 dl víz
• 1 citrom leve
• 1-1,5 dl olaj
• 1 szelet pirított kenyér héj nélkül
• kevés Cayenne-bors vagy csili

Salsa
• 1 piros húsú paprika
• 1 ek almaecet
• pici só

Az uborkát megmossuk, szárvégeit levágjuk. A sóskát megmossuk, szárait lecsipkedjük. A fokhagymát megtisztítjuk és lereszeljük. A vízzel, a citromlével és az olajjal, a kenyérbéllel a zöldségeket lepürésítjük. Ízesítjük sóval, borssal és kevés Cayenne-borssal vagy csilivel. Ha túl sűrűnek találjuk, hígíthatjuk vízzel. Hidegen kínáljuk.

A paprikát apró kockákra vágjuk és kicsit marináljuk a sóval, ecettel. Tálaláskor a gazpachóval kínáljuk.

Exit mobile version