
Ebben az esetben az ember lánya fogja magát és benéz a kamrába/szekrénybe, hogy mégis miből élünk, miből lehet összeművészkedni valami finomat. Az én esetemben volt a szekrényemben rizs, paradicsomkonzerv és az alapjáraton mindig itthon lévő hagyma, olívaolaj. Némi sajt is leledzett a hűtőben, így arra jutottam, hogy ma este a család biztos, hogy paradicsomos rizottót szeretne vacsorázni. Hogy különlegesség legyen belőle, a végén még össze is sütöm, tortaformára. A receptben friss zöldfűszerekkel és parmezán sajttal főzünk, de a valóságban tökéletesen megfelel helyettük a szárított fűszer és a sima trappista, a költséghatékonyság nevében.
Sült paradicsomos rizottó
Hozzávalók:
- 3 ek olívaolaj
- 2 felvágott hagyma
- 2 bögre (440 g) rizs
- 440 g konzerv paradicsom szétnyomva
- 3 ek paradicsompüré
- 4 bögre (1 l) forró csirke erőleves (kockából is jó)
- 90 g vaj
- 125 g reszelt parmezán sajt
- 2 ek finomra vágott, friss bazsalikom
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
Hevítsük fel az olajat egy nagy lábasban, tegyük bele a hagymát, és fonnyasszuk 10 percig közepes hőmérsékleten, amíg aranyszínű lesz. Keverjük bele a rizst és pirítsuk még 2 percig. Tegyük bele a paradicsomot, paradicsompürét, erőlevest, gyakran keverjük meg, amíg a lé felszívódik és a rizs megfő. Keverjük bele a vajat, parmezán sajtot, bazsalikomot és ízlés szerint fekete borsot. Kanalazzuk a rizses keveréket egy alaposan kikent tűzálló tálba, fedjük le, és süssük 10-15 percig 200 fokos sütőben. Mielőtt kiborítjuk, hagyjuk állni 10-15 percet.
![]() |
Forrás: lavenderandlovage.com |