nlc.hu
Gasztro
Mit főzzek ma vacsira? Mondjuk valami cseresznyéset?

Mit főzzek ma vacsira? Mondjuk valami cseresznyéset?

Szerencsére előbb érik a cseresznye, aminek hallatlanul örülünk, és rá is vetjük magunkat, amint lehetőségünk adódik rá. Ma este csupa szezonális zöldség-gyümölcs közül válogattunk vacsorára. 

Sóskapite

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók:

  • 25 dkg leveles tészta
  • 25 dkg friss sóska
  • 3-4 dkg Rama
  • 2 dl tejszín
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg fetasajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük. A sóskát megpucoljuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Csomóba összefogjuk, és késsel nagyjából félbevágjuk a leveleket. A margarinon két részletben 1-2 perc alatt éppen hogy megfonnyasztjuk, és keverőtálba szedjük. Ha kihűlt, hozzáöntjük a tejszínt, adunk hozzá 2 egész tojást, belemorzsoljuk a fetát, frissen őrölt borssal meghintjük, enyhén sózzuk (a feta is sós). A leveles tésztát 4 mm vékonyra kinyújtjuk, pitetálba helyezzük úgy, hogy legyen pereme, majd beleszedjük a tölteléket. 25 perc alatt készre sütjük.

Cukkinis csirkenyársak tejszínes zöldbors-mártással

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók:

  • csirkemell
  • cukkini
  • fűszersó
  • hagyma

A zöldbors-mártáshoz:

  • 1 cs. zöld bors
  • 2 dl húslevesalaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

A nyárshoz a csirkét felkockáztam, fűszeres olajban bepácoltam. A cukkinit kockákra vágtam, a hagymát is nagyobb darabokra. Nyársra húztam hagymát, husit, cukkinit felváltva, ahogy épp kedvem tartotta. Parázs fölött, tárcsán vagy tűzhelyen serpenyőben (kevés olajon) megsütjük.

Zöldbors-mártás: A zöld borsot száraz serpenyőben pattogásig hevítjük. Ezután átöntjük egy hőálló mozsárba, és morzsalékosra zúzzuk.

Hozzáöntjük a húslevesalaplevet (húsleveskockából is lehet), valamint a bort, és összeforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután kész is vagyunk. Ahogy hűl, tovább fog sűrűsödni. A mártás brutál jó, csípős, pikáns, ízletes, érdemes kipróbálni annak, aki szereti ezt az ízvilágot!

Cseresznyés clafoutis

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók kb. 8 nagyobb szelethez:

  • 16 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 egész tojás
  • 20 dkg magozott cseresznye
  • puha vaj és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A lisztet és a sütőport szárazon elkeverjük, a puha vajat a cukorral és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a joghurtot. Végül beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport. A formát (tortaformában és kisebb tepsiben egyaránt készíthetjük) vajjal kikenjük, liszttel beszórjuk, simára kenjük benne a masszát, és belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Melegen vanília- vagy gyümölcsfagylalttal tálalhatjuk, hidegen kiváló uzsonnasütemény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top