Sült paradicsomos cheddartorta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- só, bors
- 1 db tojás
- 2-3 ág kakukkfű
- 10 dkg vaj
- 10 dkg (koktél) paradicsom
- 10 dkg cheddar sajt
- 1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítése:
A tészta elkészítéséhez a lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, kézzel vagy robotgéppel dolgozzuk össze, amíg morzsalékossá válik. Adjunk hozzá 5 dkg reszelt cheddar sajtot, sót, borsot ízlés szerint, és annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fóliázzuk be a tésztát, és tegyük a hűtőbe 15 percre. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és tegyük egy körülbelül 23 cm átmérőjű pitesütőbe.
Tegyünk a tésztára egy darab sütőpapírt, szórjunk rá valamilyen hüvelyest (pl. lencse, szárazbab), és forró sütőben süssük 10 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni (ezt hívják vakon sütésnek). Közben keverjük a felvert tojáshoz a mustárt, a maradék sajtot. Távolítsuk el a hüvelyeseket, és öntsük a tojásos keveréket a tésztára.
A tetején helyezzük el a félbevágott paradicsomokat, és szórjuk meg friss kakukkfűvel. További 20 percig süssük a forró sütőben.