Csokoládés-málnás zebratorta
Hozzávalók 16 szelethez:
A csokoládés tésztához:
• fél csomag sütőpor
• 15 dkg natúr joghurt
• 2 tojás
• 1,5 dl napraforgóolaj
• 3 evőkanál holland kakaópor
• 20 dkg liszt
• 14 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
A málnás tésztához:
• 10 dkg málna
• fél csomag sütőpor
• 15 dkg málnás joghurt
• 2 tojás
• 1,5 dl olaj
• 20 dkg liszt
• 14 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
• 2 dl habtejszín
• 10 dkg sűrű málnalekvár
• 25 dkg legalább 60%-os étcsokoládé
• málnaszemek a díszítéshez
1. A kakaós tészta hozzávalóit kézi mixerrel simára keverjük. A málnás tésztához a málnát leturmixoljuk, majd a többi hozzávalóval azt is simára keverjük.
2. Mindkét tésztát egy-egy sima csöves nyomózsákba töltjük, és a kizsírozott, kilisztezett, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába a két színt váltakozva körkörösen belenyomjuk.
3. 180 °C-ra előmelegített sütőben először 20 percig, utána 160 °C-on 30-35 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
4. A mázhoz a tejszínt a csokoládéval gőzfürdő felett felolvasztjuk, majd a málnalekvárt is belekeverjük. Egy lapos tálcára öntve hűtőbe tesszük dermedni, majd tálba szedjük, és habverővel krémesre, kenhetőre habosítjuk. A kihűlt tészta tetejére kenjük. A tetejét tálalás előtt megszórhatjuk friss málnaszemekkel.
Elkészítés: 60 perc
Sütés: 50-55 perc
Kalória: 507 kcal/szelet
Habkönnyű málnatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
• 3 tojás
• 6 dkg cukor
• 6 dkg liszt
A málnás részhez:
• 50 dkg málna
• 10 dkg cukor
• 1,5 dl víz
• 3 dkg étkezési keményítő
A krémhez:
• 45 dkg tejföl (1 nagy doboz)
• 12 dkg porcukor
• 2 dl hideg habtejszín
• 1 csomag habfixáló
• kakaópor vagy fahéj a szóráshoz
• málna a díszítéshez
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet. 22 cm-es kivajazott-lisztezett tortakarikába töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a karikában hagyjuk kihűlni.
2. A málnát a cukorral és a víz felével felforraljuk, a keményítőt a maradék vízzel elkeverjük, majd a málnapépet besűrítjük vele. Még melegen a piskótalapra kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
3. A krémhez a tejfölt sűrű szövésű szövetbe öntjük, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges víz lecsöpögjön róla (kb. 1-2 óra). A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd a lecsepegtetett tejföllel óvatosan összekeverjük.
4. A krémet a kihűlt málnarétegre kenjük, a tetejét fahéjjal vagy kakaóporral meghintjük. Szórhatunk rá friss málnaszemeket is.
Elkészítés: 45 perc + csepegtetés
Sütés: 12-15 perc
Kalória: 278 kcal/szelet
Málnás-citromos sajttorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
Az alaphoz:
• 20 dkg darált háztartási keksz
• 10 dkg puha vaj
• 1 evőkanál cukor
• 1 kiskanál őrölt fahéj
• 2-3 evőkanál víz
A krémhez:
• 60 dkg natúr krémsajt
• 20 dkg tejföl
• 15 dkg cukor
• 6 tojás
• 3 dkg étkezési keményítő
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 15 dkg friss málna + a díszítéshez
1. Az alap hozzávalóit elmorzsoljuk, egy csatos tortaformát körben kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsát a forma alján egyenletesen elsimítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük, langyosra hűtjük.
2. A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tojást, a keményítőt, a citrom héját és levét alaposan elkeverjük, de nem habosítjuk. A megsült alapra öntjük, majd beledobáljuk a málnát.
3. Először 170 °C-on 20-25 percig sütjük, majd 150 °C-on 30-40 percig, míg “remegős” lesz. Szeletelés előtt néhány órát vagy egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss málnával.
Elkészítés: 40 perc
Sütés: 20+60 perc
Kalória: 481 kcal/szelet
A receptek a Nők Lapja Konyha júniusi számában jelentek meg, ahol még több izgalmas villámgyors nyári fogászt találsz. – Még több málnás desszert |