Akinek saját kertje van különféle gyümölcsfákkal, annak elég csak kinéznie az ablakon, hogy tudja, ideje az érett gyümölcsöt az asztal közepére tenni, vagy egy jól kimosott dunsztosüvegbe, lekvár formájában. Sokan azonban piacról szerzik be a gyümölcsöt, így nekik nem árt tudni, mikor van az egyes gyümölcsök főszezonja nálunk. A különféle gyümölcsöket ugyan egész évben beszerezhetjük, de ezek java része külföldi, utaztatás közben érlelt, kevésbé zamatos termék. A hazai termelésű gyümölcsök viszont általában igen jó minőségűek, beltartalmi értékük is kiváló, viszont csak az érési szezonban elérhetők. Lekvárfőzéshez csak jól megérett, egészséges, a szezon végén termett gyümölcsöt érdemes beszerezni, mert ezeknek a vitamintartalma magasabb, zamatosabbak.
Érési sorrend
május: eper, cseresznye
június: eper, cseresznye, meggy, málna, egres
július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma
augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő
szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza
október: alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs
november: alma, birs
Gyümölcsök szezonja
alma: július, augusztus, szeptember, október, november
áfonya: augusztus, szeptember
birsalma: október, november
bodza: szeptember, október
cseresznye: május, június
csipkebogyó: augusztus, szeptember
egres: június, július, augusztus
eper: május, június
füge: augusztus, szeptember, október
körte: augusztus, szeptember, október
málna: június, július, augusztus
meggy: június, július, augusztus
nektarin: július, augusztus, szeptember
őszibarack: július, augusztus, szeptember
ribizli: július, augusztus
ringló: augusztus, szeptember
sárgabarack: július, augusztus
szilva: augusztus, szeptember, október
szőlő: augusztus, szeptember, október