Csokoládékrémes–tejszínhabos fagylalttorta
Hozzávalók 10 adaghoz:
25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
1 ek. porcukor
2,5 dl habtejszín
kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
6 dkg vaj
7 dkg porcukor
3 dl főzőtejszín
6 dkg holland kakaópor
1 ek. méz
1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.
Elkészítés: 20 perc
Kalória: 397 kcal/adag
Eperparfé kekszmorzsával
Hozzávalók:
40 dkg eper
1 lime
5 dkg porcukor + 2 ek.
2,5 dl hideg habtejszín
25 dkg mascarpone
5 dkg vajas keksz
2 ek. vágott pisztácia
1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, majd a lime levével és az 5 dkg porcukorral leturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
2. A mascarponét a 2 evőkanál porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk az epres turmixot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Egy kicsi, de mély tálat fóliával kibélelünk, beleöntjük a masszát, mélyhűtőbe tesszük.
3. A kekszet aprítógépbe tesszük, darabosra törjük. A pisztáciát apróra vágjuk. A parfét tálalás előtt 15 perccel kivesszük a fagyasztóból, tányérra fordítjuk, majd a kekszmorzsával és a pisztáciával megszórva, felszeletelve kínáljuk.
Tipp: Málnából is elkészíthető!
Elkészítés: 25 perc + fagyasztás
Kalória: 2044 kcal/egész adag
Csokoládéalagút meggysorbet-val
Hozzávalók 20-22 szelethez:
8 dl kókusztej
40 dkg étcsokoládé
2 dl meggylé
1. A kókusztejet felmelegítjük, majd a lángról félrehúzva beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne.
2. A meggylevet jégkockatartóba öntjük, kifagyasztjuk. (Ha magas a jégkockatartónk, akkor csak félig töltsük meg meggylével.) Egy formát fóliával kibélelünk, és beleöntjük a kókusztejes csokoládékrém felét. Kifagyasztjuk.
3. A kifagyott meggylét a kidermedt csokoládés részre tesszük (sorban rárakjuk a kockákat vagy a csíkokat, attól függően, milyen tartóban fagyasztottuk ki), ráöntjük a maradék csokoládés krémet, és kifagyasztjuk. Tálalás előtt 5 perccel elővesszük, szeletelve kínáljuk.
Tipp: Ha van kisebb püspökkenyérformánk, le is felezhetjük a mennyiséget.
Elkészítés: 20 perc + fagyasztás
Kalória: 169 kcal/szelet
A receptek a Nők Lapja Konyha júniusi számában jelentek meg, még több érdekesség az aktuális számból: Isteni málnás desszertek |