nlc.hu
Gasztro
Szatmári Feri: különleges hideg levesek nyári éjszakákra

Szatmári Feri: különleges hideg levesek nyári éjszakákra

Nem mindennapi levesek ezek, de ha vendéget, barátokat várunk egy forróbb nyári éjszakára, ezekkel nagyot emelhetünk a komfortérzetükön. Elsőként a paradicsomlevest fogjuk kipróbálni.

Ha nyár, akkor kánikula. Ha kánikula, akkor hideg ételek minden mennyiségben. Persze a strandon jólesik a lángos is, de ilyenkor tíz emberből nyolc leginkább valamilyen hűsítő ételre szavaz. Egy klassz leves, vagy egy roppanós, friss saláta a legjobb választás a negyvenfokos melegben, ami elsőre talán hihetetlen, de ugyanúgy lehet laktató és nem utolsósorban finom is. Alább három igazán egyszerű és finom hideg leves receptje, amik első blikkre szokásosnak tűnhetnek, de higgyék el, hogy második olvasásra már egyáltalán nem!

Szatmári Feri: különleges hideg levesek nyári éjszakákra

Hideg burgonyakrémleves, avokádóval

Hozzávalók:
• 1 ek vaj

• 2 ek olívaolaj

• 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

• kb. 70 dkg burgonya, apróra vágva
• 
1 babérlevél

• 6 dl alaplé

• 1 dl tejszín

• 1 cikk lime vagy fél cikk citrom leve

• só, frissen őrölt bors
• szerecsendió

• fél avokádó
• 
pár csepp citromlé

1. A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal.

2. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára fonnyasztom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon.

3. Hozzákeverem a krumplit, felöntöm a vízzel, beledobom a babérlevelet, sózom és fedő alatt 14-15 perc alatt teljesen puhára főzöm.

4. Botmixerrel pürésítem. Hozzáöntöm a tejszínt, egyszer összeforralom. Szerecsendióval, sóval, borssal, lime levével ízesítem.

5. Az avokádót felkockázom, pár csepp lime levével és olívaolajjal összekeverem. Adhatok hozzá finomra aprított petrezselyemmel vagy koriandert is. A levest hidegre hűtöm és az avokádóval tálalom. 2-3 adag lesz belőle.

 

Szatmári Feri: különleges hideg levesek nyári éjszakákra

Hideg, bazsalikomos paradicsomleves, pisztáciás kecskesajtgolyókkal

Hozzávalók:
• 3 ek olaj

• 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

• 2+4 kisebb gerezd fokhagyma

• 1 kg érett paradicsom
• 
2 dl paradicsomlé

• 4 dl alaplé

• 8-10 bazsalikomlevél
• 
só, frissen őrölt bors

• 15 dkg félkemény kecskesajt

• 3 dkg tisztított pisztácia, zúzva

1. A  sütőt 200 fokra előmelegítem.

2. A paradicsomokat a sima végükön kereszt alakban beirdalom, tűzálló tálba teszem, meglocsolom 1-2 kanál olajjal, mellészórok 4 gerezd kicsit megroppantott fokhagymát, bazsalikomszárat és egy félórát sütöm. Óvatosan meghámozom, feldarabolom. Ezt a lépést kihagyhatom, ilyenkor egy vastag falú serpenyőt felhevítek, és a fent említett formában, lefedve 20 perc alatt átsütöm a paradicsomokat. 10 perc után fordítsuk meg őket. Így nem lesz annyira koncentrált az ízük.

3. Egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon olajat hevítek. Rászórom a hagymát, finoman sózom, és 4-5 perc alatt folyamatosan kevergetve puhára fonnyasztom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb megpuhuljon. Ráreszelem a két gerezd fokhagymát, pár másodpercig pirítom, majd hozzáforgatom a paradicsomot. A kicsorgó levét és a sült fokhagymát is felhasználom.

4. Hozzáöntöm a paradicsomlevet és az alaplevet is, sózom, borsozom és 10 percig forralva, lefedve főzöm. Botmixerrel krémesítem.

5. A bazsalikomleveleket egy magas falú mérőedénybe teszem, rámerek fél merőkanálnyi levest, és ezt is pürésítem. Összekeverem, egyszer összemelegítem, sózom, borsozom, és ha túl savanyú, pici cukorral ízesítem, majd az egészet hidegre hűtöm.

6. A kecskesajtból golyókat formázok, meghempergetem őket a zúzott pisztáciában, és a hideg levessel tálalom. 3 adag lesz belőle.

 

Szatmári Feri: különleges hideg levesek nyári éjszakákra

Hideg, tárkonyos eperleves lime-os tejföllel

Hozzávalók:
• 3 kanál cukor
• 2 dl víz

• 2-3 szem csillagánizs
• 1 rúd fahéj
• 8-10 szem szegfűszeg
• fél tk őrölt fahéj
• pár szelet gyömbér
• 
80 dkg érett földieper

• 5 dl víz

• 2 tk friss, aprított tárkonylevél

• só

• 1 dl hideg tejföl

• fél lime reszelt héja és leve

1. A cukrot összeforraljuk a vízzel és a fűszerekkel.

2. Az epret mossuk, daraboljuk.

3. Ha a cukorszirupunk közben a felére csökkent, akkor egy kb. 2 literes lábosba átszűrjük. Hozzákeverjük az epret, a tárkonyt és a vizet, majd 6-7 percig forraljuk. Finoman sózom.

4. Botmixerrel pürésítem, egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom, majd hidegre hűtöm.

5. Lime levével és reszelt héjával kikevert tejföllel tálalom. 2-3 adag lesz belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top