nlc.hu
Gasztro
Tuttifrutti – hogyan válasszunk gyümölcsöket?

Tuttifrutti – hogyan válasszunk gyümölcsöket?

Jelentjük, a gyümölcsszezon beindult, júniusban tetőzik a kínálat. A piacon sétálva azt sem tudjuk, hol pihenjen meg a szemünk, melyik friss, lédús gyümölcsöt válasszuk, melyik ízletes fajtával töltsük meg a kosarunkat. Kellemesen bódult hangulatunkban, színek, szagok gazdag mozaikjaival kísért bevásárló sétánkon nem árt némi útravaló, hogy a mindenkori legjobb gyümölcs kerüljön az asztalunkra.

Távoli gyümölcs ritkán jó

Vegyük sorra, mit kívánnak a lelkiismeretes vásárlótól a jó gyümölcs beszerzésének kritériumai. Először is legyen tisztában vele, milyen a jó magyar fajta. Mert van ilyen alakú, olyan alakú, ilyen színű, olyan ízű, hogy mást ne mondjunk, a Jonatán alma gömbölyűségével csak a Starking alma jellegzetes aromája veszi fel a versenyt, de a Magyar kajszi, a Napsugár őszibarack fajtakör, a Besztercei szilva, illetve az Érdi meggyfajták szintén gazdagítják a hazai gyümölcsök utánozhatatlan, ízekben bőséges, ugyanakkor széles választékát.

Tuttifrutti – hogyan válasszunk gyümölcsöket?

Aztán, azt sem árt tudni, hogy a legtöbb gyümölcsöt, figyelembe véve a szedés, osztályozás, válogatás, szállítás és tárolás időrabló szempontjait, jóval a beérésük előtt, az optimális érettség, azaz a legmagasabb C-vitamin-tartalom, és a végső ízvilágot meghatározó cukortartalom kifejlődése előtt, éretlen állapotában szüretelik le. Elrettentésül: szüret után egy nappal a termés máris elveszíti a C-vitamin-tartalmának 10 %-át. A magyar gyümölcs éretten szüretelve és frissen fogyasztva tehát tízszer annyi vitamint tartalmaz, mint a tíz napot utazó importgyümölcs!

További szempontok a magyar gyümölcs mellett: a megfelelő termőhely, a jó termesztéstechnológia, amelyek mindegyike világviszonylatban is kiváló. A magyar talaj ásványi anyagokban nagyon gazdag: a Kárpát-medencét sokféle hegyi és tengeri üledékes ásvány töltötte fel, több helyen akár 7000 méter mélységig. Ezek az ásványok adják a gyümölcsöknek a talajon át a magas minőséget, köztük például a kálium, amely a magas cukortartalom, íz- és zamatanyagok kialakulásában nélkülözhetetlen. Ezeket az ásványokat érezzük a magyar gyümölcs kiváló ízében.

A kevés gyakran több

A növényvédelem is sarkalatos pontja a minőségnek. Ebben a tekintetben is elmondhatjuk, hogy eltérünk a nyugati technológiáktól, Magyarországon sosem volt akkora a vegyszerfelhasználás. A kisebb méretű új gyümölcsösökben általános az integrált növényvédelem, azaz a technológiai, fizikai, biológiai és kémiai védekezési elemek együttes használata. A kémiai védekezésben használt szerek igazoltan környezetkímélők, csak az adott kártevőkre hatnak. Az így előállított termés garantáltan nem tartalmaz semmilyen káros vegyszert.

Közelről ismerszik meg a minőség

Az elméleti ismeretek fenti sorba rendezése után, de semmiképpen sem helyette, az öntudatos vásárló találja meg a helyzetnek megfelelő, közvetlen ismeretrendező szempontokat is: tapintson, szagoljon, használja érzékeit, bátran hagyatkozzon a megérzéseire, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem létezik kézzelfoghatóbb praktika a legtutibb gyümölcs kiválasztásának problémájára. Például dinnyét kopogtatni lehet, egyesek szerint kötelező, de ne csodálkozzunk, ha az otthonunkban felvágott dinnye nem a kopogtatással kapcsolatos technikai ismereteinkkel, hanem a zenei hallásunkkal mutat összefüggést. Abszolút hallásúak előnyben.

Kertész leszek, fát nevelek

Végül a jó gyümölcs beszerzésének kiskátéjából nem hiányozhat, amit minden hobbikertész, saját munkájának gyümölcsét fogyasztó vásárló amúgy is tudhat magától: hogy a fáról leszakított, érett gyümölcsöt helyben, a fa alatt megenni a legnagyobb élvezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top