Citromos fasírtok steakburgonyával
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 tojás
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 kg darált sertéshús
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kaliforniai paprika
- 5-6 ek. zsemlemorzsa
Steakburgonya:
- 1,5 tk. só
- 1 tk. őrölt bors
- 6 ek. olívaolaj
- 1 ek. oregánó
- 1-1,5 kg burgonya
Elkészítése:
A vöröshagymát, a fokhagymát, a kicsumázott, magjaitól megszabadított kaliforniai paprikát és a petrezselymet apróra vágjuk és a hússal együtt egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk, és összekeverjük. Állni hagyjuk, amíg előkészítjük a köretet.
A körethez a krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és hosszúkás darabokra vágjuk. Az olívaolajat elkeverjük a fűszerekkel. A krumplit beleszórjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, átforgatjuk benne, és 210 fokos sütőben 50 percig sütjük, közben 2-3-szor átforgatjuk.
Ha már sül a krumpli, serpenyőben kevés olajat hevítünk, a húsmasszából nagyobb golyókat formázunk, és golyó formában vagy ellapítva kisütjük. (Tipp: készíthetjük szilikon minimuffinsütőben is, akkor annyi a dolgunk, hogy a muffinforma mélyedéseibe adagoljuk a masszát úgy, hogy púpos legyen, mivel ez nem fog megemelkedni úgy, mint a sütemények.)