Gasztro

Itt a magyar barack: három hibátlan sütirecept

Mi jobb történhet néhány zamatos barackkal, mint hogy egy remek süteménybe kerül? Három olyan desszertet ajánlunk, amit nyáron feltétlenül érdemes elkészíteni. A szívecskés pite nélkül nálunk legalábbis nem múlhat el az idei nyár!

Gyerekkorunkban szerettük meg visszavonhatatlanul a barackot, amikor minden év júliusában a fáról lakmározhattunk nagypapánk gyümölcsösében. Ezért idén, ahogy ránk szakadt a rengeteg, pirosló barack, első dolgunk volt, hogy kipróbáljuk a sokat dicsért grillezett sárgabarackot. Először meglepett minket, hogy méz nélkül mennyire savanykás lett sütés után a húsa, de ezen gyorsan segített pár kanálka levendulás méz, és az már biztos, hogy a következő hasonló kísérletünk a grillezett őszibarack lesz. Természetesen komolyabb konyhai költeményekben is helye van az egyik kedvenc gyümölcsünknek, ezért hoztunk is néhány kipróbált receptet.

Répás–diós piskótatekercs barackos krémmel

Hozzávalók 14-16 szelethez:
4 tojás
10 dkg (2 kisebb) sárgarépa, reszelve
8 dkg cukor
8 dkg liszt
4 dkg darált dió
harmad csomag sütőpor

A krémhez:
2 dkg étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
10 dkg cukor
2,5 dl tej
2 dl hideg habtejszín
1 csomag habfixáló
5-6 darab sárgabarack

Itt a magyar barack: három hibátlan sütirecept

1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a reszelt répával és a cukor felével elkeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral vegyítjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a répás részt, végül a lisztes keveréket is.

2. Egy 25×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát egyenletesen elkenjük benne, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

3. A krémhez a keményítőt a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a cukorral és kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a péppel besűrítjük. Lapos tálcára terítjük, hogy hamarabb meghűljön. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a kihűlt krémbe forgatjuk.

4. A tésztáról lehúzzuk a papírt, a krémet egyenletesen elkenjük rajta. A megmosott, aprított barackot a krémre szórjuk, majd szorosan feltekerjük a tésztát. 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni, utána szeletelhető.

Elkészítés 60 perc
Sütés 20-25 perc
Kalória 168 kcal/szelet

Barackos papucs

Hozzávalók 10-12 darabhoz: 
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
50 dkg finomliszt
1 kk. só
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kis citrom reszelt héja
1 tojássárgája

A töltelékhez:
6 nagyobb őszibarack hámozva, magozva, szeletelve
12 kk. baracklekvár
1 csomag vaníliás cukor
2 ek. zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
1-2 tojás a kenéshez
10 dkg fehér csokoládé

Itt a magyar barack: három hibátlan sütirecept

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, majd langyos helyre tesszük, hogy felfusson (4-5 perc). A többi lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a puha vajat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat.

2. Összemorzsoljuk, majd a felfutott élesztőt is a morzsalékhoz adjuk. A tojássárgáját hozzáadva kidagasztjuk. Ha ragad a kezünkhöz a tészta, egy kis lisztet adhatunk még hozzá.  Lisztezett deszkára borítjuk, kis félgömböt formálunk belőle, visszatesszük a tálba, majd langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

3. A töltelékhez a szeletelt barackokat összeforgatjuk a baracklekvárral, a vaníliás cukorral és a zsemlemorzsával/keksszel. A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd egy bögrével 10-12 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokat megkenjük felvert tojással, és kanállal a közepükre rakunk egy-egy adag tölteléket.

4. A tészta széleit egymásra hajtjuk, így félholdakat kapunk, a tésztát a találkozásnál összecsippentjük, hogy összetapadjon, és sütés közben ne nyíljon ki. A külsejüket is megkenjük tojással, megszurkáljuk hústűvel.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, langyos helyen még 10-15 percig kelesztjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután kihűlt, olvasztott fehér csokoládéval megcsurgatjuk.

Elkészítés 60 perc + kelesztés
Sütés 20-25 perc
Kalória 335 kcal/darab

Barackos–mandulás pite

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
10 dkg porcukor
3 dkg darált mandula
20 dkg vaj/margarin
1 tojás

A töltelékhez:
70 dkg őszibarack
3 dkg darált mandula
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek. sárgabaracklekvár

A díszítéshez:
1 tojás
kevés kristálycukor

Itt a magyar barack: három hibátlan sütirecept

1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a darált mandulával és a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát (kb. 25 cm átmérőjű) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta.

2. A túlnyúló részeket levágjuk, ebből az ismételt nyújtás után szíveket szúrunk ki, amelyekkel majd a pitét díszítjük. A pite alját villával megszurkáljuk, és 190 °C-ra előmelegített sütőben világosra elősütjük.

3. A töltelékhez a barackot héjával vagy hámozva vastag cikkekre szeleteljük. A darált mandulát a vaníliás cukorral és a baracklekvárral elkeverjük, óvatosan beleforgatjuk a barackot. A tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk, elegyengetjük.

4. Rátesszük a szívecskéket, majd felvert tojással egyenként megkenegetjük, végül kristálycukorral kissé megszórjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után szeletelhető.

Elkészítés 60 perc
Sütés 20 + 20 perc
Kalória 348 kcal/szelet

A cikk a Nők Lapja Konyha júliusi számában jelent meg. Még több recept a tartalomból:
Itt a magyar barack: 3 hibátlan sütirecept

– A nyár leghűsítőbb édességei
– Pácoljunk és grillezzünk!
– Főzzünk a kert kincseiből!
– Hét szuper befőtt
– Balatoni gasztrotúra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top