Császármorzsa karamellizált mazsolával
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 4 tojás, szétválasztva
- 5 dkg cukor
- 5 dl tej
- 1 csipet só
- 8-10 dkg evőkanál mazsola
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- sárgabarack- vagy vörösáfonya-lekvár
- porcukor
Elkészítése:
1. A lisztből, a tojássárgákból, a cukorból, a sóból és a tejből híg tésztát keverünk, állni hagyjuk fél órára. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a tésztába.
2. A maradék cukrot karamellizáljuk a vajon, hozzáadjuk a mazsolát, karamellizáljuk tovább együtt, míg a cukor bevonja a mazsolaszemeket, puhák, mégis kissé ropogósak lesznek.
3. Ráöntjük a tésztát, ha kell, előtte még egy kis vajjal előkészíthetjük fogadására a serpenyőt. Lehet, hogy két részletben kell elkészítenünk, ez a serpenyő méretétől függ: a tészta nagyjából egycentis legyen. Ha több, akkor nem sül jól át, ha kevesebb, akkor kemény lesz. Türelmesen, közepes lángon sütjük, s amikor kész az egyik oldala, fakanállal vágjuk négybe, fordítsuk meg. Ha a másik oldaluk is megsült 2-3 perc alatt, daraboljuk fel a fakanállal.
4. Hintsük meg porcukorral, és kanalazzunk mellé baracklekvárt, de a vörösáfonya-dzsem is illik hozzá. És minden más dzsem is.