Jamie Oliver híres pizzája
Pizzatészta:
Hozzávalók:
- 800 g olasz, 00-s fehérliszt (vagy 800 g erős, gluténban gazdag fehér liszt)
- 200 g búzadara
- 2×7 g szárított, tasakos élesztő
- 650 ml langyos víz
- egy csapott evőkanál tengeri só
- egy evőkanál barna cukor (vagy méz)
Elkészítése:
1. A lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lyukat a közepére.
2. Az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a lyukba.
3. Gyúrd a masszát 10 percig.
4. Lisztezd be a tetejét, és pihentesd szobahőmérsékleten 15 percig.
5. Formázz a tésztából 6 db labdácskát (ennyi pizza ideális ebből a mennyiségből).
6. A labdácskákat egyenként gyújtsd vékonyra, félcentis vastagságúra, majd pakold meg tetszőleges feltétekkel.
7. 15-30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani, nem jó kint állni hagyni sokáig a tésztát
8. Előmelegített, 250 fokos sütőben süsd alul, kb. 7-10 percig.
Paradicsomszósz
Hozzávalók:
- extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
- 400 g-os jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.
Feltét: krumpli, mozzarella, rozmaring, kakukkfű és paradicsom
Hozzávalók:
- 6 evőkanál paradicsomszósz
- 4 kis főtt krumpli
- egy kis maréknyi friss rozmaringlevél
- 1 kávéskanál kakukkfű
- extra szűz olívaolaj
- citromlé
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 100 g mozzarella
Elkészítése:
Kend a paradicsomszószt egyenletesen a pizzaalapra. Vágd fel a krumplit félcentis karikákra, és dobd egy tálba a rozmaringgal, a kakukkfűvel, egy löket olívaolajjal, kevéske citromlével és egy csipet sóval, borssal együtt. Szórd mindezt a pizzára, és tegyél a hézagokba mozzarelladarabokat. Süsd ropogósra és aranyszínűre.