Nyári sajtos saláta veganézzel
Hozzávalók 4 személyre:
A salátához:
- ½ kígyóuborka kockákra vágva
- 3 közepes paradicsom kockákra vágva
- 15 dkg trappista sajt kockákra vágva
- 1 kis csokor apróra vágott snidling
- 1 fejes saláta kisebb darabokra tépve
- ½ fej radicchio saláta kisebb darabokra tépve
A veganézhez:
- 1,5 dl víz
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1,5 dl tejföl
- 1 gyűszűnyi száraz fehérbor
- ½ citrom leve
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál méz vagy 1-2 csepp Stevia
- 1 csipet őrölt kurkuma
- 1 csipet fehér bors
- só
Elkészítése:
A veganézhez a vizet felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről. Habverővel gyorsan belekeverjük a rizslisztet, és folyamatos kevergetés mellett 2-3 percre még visszatesszük a tűzre. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd jó alaposan elkeverjük az olajjal, a tejföllel és végül a többi hozzávalóval is. A saláta alapanyagait egy tálban összekeverjük, és meglocsoljuk a veganézzel. A tetejére ízlés szerint még bármilyen csírát is tehetünk.