Keresd az útszéli gyomnövény gyökerét
Mindenekelőtt szedjünk egy kis alapanyagot a kávéhoz, ami nem más, mint a vadon termő mezei katáng. Katángkóró vagy vadcikória néven is ismert. Szép, égszínkék virágú évelő növény, amiből a mezőkön, útszéleken bőven található. Nyár elejétől ősz végéig virágzik. Rózsaszín és fehér virágú változatai is léteznek.
Szinte minden része felhasználható. Étvágyserkentő, epeműködést segítő, valamint vízhajtó hatása miatt gyógynövényként is régóta alkalmazzák. Szárított gyökeréből, virágzó hajtásából teát készítenek.
A növény gyökere a csicsóka gumójához hasonlóan inulint halmoz fel. A boltokban kapható, nemesített cikóriából készült cikóriakávé inulinból többet tartalmaz, mint a vadon élő rokona. A megpörkölt gyökerek a jellegzetes színüket és ízüket az inulin karamellizálódásának köszönhetik, de így is tökéletes koffeinmentes pótkávé lesz a magunk szedte gyökérből.
Hogyan készítsünk katángból koffeinmentes kávét?
A kávékészítéshez először is keressünk egy érintetlen, tiszta helyet a növény begyűjtéséhez. A növényeket gyökerestől húzzuk vagy ássuk ki. Érdemes az ásást választani, így biztosan nem szakad el a gyökér.
A gyökerekről alaposan mossuk le a földet, használjunk körömkefét. Papírra vagy pamuttörölközőre téve szárítsuk meg. Távolítsuk el a nagyon vékony hajszálgyökereket, majd éles késsel aprítsuk fel a karógyökereket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 °C-on 1-2 óra alatt süssük aranybarnára, attól függően, hogy ki mennyire szereti pörkölten. Amikor kihűlt, kávédarálóban őröljük meg.
Hogyan főzzünk kávét a házi cikóriaőrleményünkből? Tovább a hobbikert.hu-ra! >>