Lazacos-zelleres rakott burgonya
Hozzávalók 3-4 főre:
- 70 dkg burgonya hámozva, félcentis szeletekre vágva
- 35 dkg tisztított zeller 2-3 milliméteresre szeletelve
- 20 dkg lazacfilé vékonyra szeletelve
- 3 dl tejszín
- 4 dl tej
- 2 egész tojás
- 1 tk mustár
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 tk só
- fél citrom leve
- frissen őrölt bors, szerecsendió
- diónyi vaj
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldségmixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd magában fogyasztom.