Zöldséglasagne
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 közepes cukkini
- fél fej jégsaláta
A paradicsomszószhoz:
- 20 dkg paradicsom
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg datolya
- só
- friss bazsalikom
- fokhagyma
- bolognai fűszerkeverék
A magos réteghez:
- 10 dkg mandula
- 5 dkg paprika
- egy ek. sörélesztőpehely
- cukkinidarabok, amik a csíkozásból kimaradtak, max. 5 dkg
- kb. 1 dl víz
- só, petrezselyem, citromlé
- a tetejére paradicsomkarikák, friss bazsalikomlevelek
Elkészítése:
A cukkinikből uborkagyaluval hosszú csíkokat vágunk. A két cukkiniből összesen 16 szép szelet lesz. A jégsalátát vékony csíkokra vágjuk. Az első réteg: 4 cukkinilap egymás mellé téve. A többi réteg is így készül. A paradicsomszósz hozzávalóit turmixgépben simára keverjük. Ha a datolya száraz, akkor előtte be kell áztatni.
A magos réteghez is konyhai robotgépbe tesszük a hozzávalókat, és homogén masszát készítünk. A cukkiniből 4 szeletet lerakunk egymás mellé egy kisebb tálba. Erre rászórjuk a jégsaláta felét. Erre a paradicsomszósz fele kerül, majd ismét 4 szelet cukkini. Erre rákenjük a mandulás krémet, majd újra jön 4 szelet cukkini. Erre a salátalevelek, majd a paradicsomszósz másik fele. A tetejére ismét cukkinicsíkokat teszünk.