Házi levescipó
Hozzávalók 4 cipóhoz:
- 25 dkg (BL 80) liszt
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 dl tej
- 3,5 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 25 dkg búzaliszt
Elkészítés:
A lisztet szórjuk dagasztótálba, az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben. Adjuk az élesztőt a liszthez a sóval és a vízzel együtt. Dagasszuk ruganyos állagúra a tésztát, majd konyharuhával fedjük le, langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt. Mikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd osszuk négy egyforma méretű golyóra. Formáljunk cipókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben kelesszük ismét 1 órán keresztül. Tegyük 230 °C-os sütőbe, időnként spricceljük meg vízzel a tetejüket. Kb. 15 perc alatt süssük készre.
A tálaláshoz vágjuk le a cipók felső részét, majd kanállal vagy kézzel szedjük ki a puha kenyérbelet. Vigyázzunk, hogy ne vékonyítsuk el túlságosan a cipó alját, akkor nem folyik ki a levesünk.
Sajtkrémleves cipóban
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál liszt
- pár csipet só
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint bors
- 8 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint szerecsendió
- 30 dkg (reszelt) gouda
- tálaláshoz snidling
Elkészítés:
A vajon pároljuk meg a tisztított, apróra vágott hagymákat, majd szórjuk hozzá a lisztet. Készítsünk világos rántást, majd apránként öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre, reszeljük hozzá a sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Akkor kész a leves, amikor a sajt teljesen felolvadt benne. Megszórhatjuk snidlinggel vagy friss petrezselyemmel, és a kivájt cipókban tálaljuk.