1. Jégkockába zárt aroma
A balkonon felnevelt növényeket jégbe zárhatjuk, hogy aztán akár hónapok múlva is élvezhessük üdítő ízüket. A jégkockatartóba helyezzük be az epret, mentát, bazsalikomot, citromfüvet, levendulavirágokat stb., majd töltsük fel vízzel. Az elkészült jégkockák szörpökbe, üdítőkbe, koktélokba helyezve a hűsítő hatás mellett pikáns ízt is biztosítanak.
2. Mentás limonádé
Hagyományos, jól bevált módon limonádét készítünk citrommal, tetszőleges édesítőszerrel, szénsavas vagy szénsavmentes vízzel. Tetszés szerinti mennyiségű jégkockát – ami akár jégkockába zárt aroma is lehet – és 8-10 mentalevelet teszünk bele. A mentaíz különösen frissítő hatású.
3. Levendulaüdítő
10 szál levendula virágját szedjük le a szárról, és 5 dkg cukorral és 1 liter vízzel készült cukorsziruppal forrázzuk le. Egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen csavart citromlével savanyítsuk. Szénszavas és szénsavmentes vízzel hígítva is kitűnő. Igazi ínyencek mentalevéllel is megbolondíthatják.
A Balkonada blogon még több hűsítő ötletet találsz!