Hideg burgonyakrémleves, avokádóval
Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- kb. 70 dkg burgonya, apróra vágva
- 1 babérlevél
- 6 dl alaplé
- 1 dl tejszín
- 1 cikk lime vagy fél cikk citrom leve
- só, frissen őrölt bors
- szerecsendió
- fél avokádó
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
1. A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal.
2. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára fonnyasztom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon.
3. Hozzákeverem a krumplit, felöntöm a vízzel, beledobom a babérlevelet, sózom és fedő alatt 14-15 perc alatt teljesen puhára főzöm.
4. Botmixerrel pürésítem. Hozzáöntöm a tejszínt, egyszer összeforralom. Szerecsendióval, sóval, borssal, lime levével ízesítem.
5. Az avokádót felkockázom, pár csepp lime levével és olívaolajjal összekeverem. Adhatok hozzá finomra aprított petrezselyemmel vagy koriandert is. A levest hidegre hűtöm és az avokádóval tálalom. 2-3 adag lesz belőle.