Csirkemájjal töltött dagadó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg tölteni való sertésdagadó
- 30 dkg tisztított csirkemáj
- 5 dkg bacon, kockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 1 csokor petrezselyem, durvára vágva
- 1 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
- 1 ek cukor
- 3 ek ketchup
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk szárított bazsalikom
Elkészítése:
A töltelékhez pirítsuk meg serpenyőben a kockázott bacont, adjuk hozzá az aprított hagymát és a szeletelt fokhagymát. Dobjuk rá a felezett csirkemájat, pirítsuk 4-5 percig, szórjuk meg a vágott petrezselyemmel, borssal. Húzzuk le a tűzről, sózzuk, szórjuk rá a zsemlemorzsát, keverjük bele, és hagyjuk kihűlni. A dagadót hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel úgy, hogy lyuk keletkezzen benne: a dagadó vastagabb felének a közepébe szúrva a kést a dagadó vékonyabb fele szúrjuk, majd a pengét lassan mozgatva üreget alakítunk ki benne. Töltsük a kihűlt tölteléket a dagadóba, majd hústűvel zárjuk le a nyílást. Helyezzük magas falú tepsibe. Egy tálkában habverővel keverjük össze a ketchupot, a cukrot, az olajat és a szárított bazsalikomot. Ezzel a páccal kenjük be alaposan a dagadót, és öntsünk a tepsibe 2 dl vizet. Alufóliával fedjük le, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 óra 20 percet fólia alatt, majd vegyük le a fóliát, és 180 °C-on süssük még 10-15 percet, hogy megpiruljon. Távolítsuk el a hústűt, és szeleteljük ujjnyi vastagra.
Tipp: A tepsibe helyezett hús köré rakhatunk apró szemű újburgonyát kevés sóval, borssal fűszerezve, reszelt füstölt parenyica sajttal megszórva.
Sajttorta joghurtból
Hozzávalók:
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 2 evőkanál (olvasztott) vaj
- 1 teáskanál citrom leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- háromnegyed csésze görög joghurt
- tálaláshoz eperlekvár
- 1 csésze teljes kiőrlésű keksz
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítése:
A kekszet összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kis méretű hőálló tálba tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a tésztára és 20-25 percen keresztül sütjük, ismét 180 fokon. Majd 2-3 óra alatt lehűtjük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a krém megszilárduljon. Tálalásnál a tetejére kanalazunk egy kevés eperlekvárt.