Rakott rizs
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg klasszikus rizs
- 4 evőkanál olívaolaj
- 0,5 l húsleves (kockából vagy maradékból)
- 1 darab főtt csirke melle, combjai (a húsleves maradékából)
- 3 közepes fej hagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 csipet sáfrány
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál aprított mandula (elhagyható)
- 3 főtt tojás szeletelve
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 5 dkg vaj
- só, bors
Elkészítése:
Két evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, és hozzáöntjük a húsleves felét. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a rizst, a maradék húslevest, egy csipet sáfrányt, és alacsony hőfokon főzzük, míg a rizs puhulni kezd. Mikor a rizsszemek megduzzadtak, és magukba szívták a húslevest, elzárjuk, és fedő alatt hagyjuk párolódni további 20 percig. A csontról letépkedett csirkehúst kisebb, hosszúkás darabokra vágjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a másik két fej apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkehúst, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk, és további 10 percig pirítjuk.
Egy jénai tálat kikenünk vajjal, az aljára rakunk egy adag rizst, majd reszelt sajtot, rátesszük a csirkés tölteléket, a főtt tojásokat és a mandulát. Ezután ismét a rizs következik, a tetejét bőségesen meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 C fokon 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.