Gasztro

30 magyar blogger fogott össze a beteg gyerekekért

Vettél már tortát hatgyermekes logopédustól? És profi cukrásztól, aki a lisztért maga utazik a tüskeszentpéteri malomba? Most végre megteheted, és ami még fontosabb, ezzel beteg gyerekeket támogathatsz és az őket gyógyító orvosok munkáját segítheted. Ma indul a Segítsüti akció, és mi bemutatunk tíz finomságot, amikre mától licitálni is lehet.

Szeptember 15-én hétfőn startol a Segítsüti akció, aminek a lényege az, hogy harminc tapasztalt gasztroblogger ínycsiklandó tortáira, kekszeire, kuglófjaira és egyéb édességeire lehet licitálni. A négy napon át tartó árverés bevételéből idén ősszel a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatják, és rajtuk keresztül a Debreceni Gyermekklinikán ápolt daganatos és vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek gyógyulásához szükséges eszközök beszerzését segítik elő.

Sütivel segíts a beteg gyerekeken

Minden alkalommal más-más alapítványt támogatnak, kizárólag tárgyadományok formájában, szigorú és pontos elszámolás mellett. Az árverés rekordját egy kétmillió forintos tétel tartja, amit négy éve egy biztosítótársaság ajánlott fel egy süteményért. A 2014-es Segítsütiben részt vevő gasztrobloggerek több mint harmada olyan törzstag, akik már az indulás óta hozzájárulnak süteményeikkel az árverés sikeréhez.

Egy anyák napi sütisütésből nőtte ki magát

Az akció ötlete öt évvel ezelőtt született, amikor néhány gasztroblogger anyák napja alkalmából pár tepsi süteményt készített és árverezett el, a befolyt pénzből pedig anyaotthonban élő gyermekeknek vásároltak pelenkákat, tisztálkodószereket, élelmiszercsomagokat. “Akkoriban kevés gasztroblogger volt, és mindenki ismerte a másikat. Nem volt nehéz összerántani a társaságot” – mesélte Kandikó Éva, aki maga is gasztroblogger, és évek óta vállalja a Segítsüti szervezését. A sikeren felbuzdulva elhatározták, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel is megszervezik a Segítsüti jótékonysági akciót. A mostani már a tizenegyedik a sorban.

 

Íme tíz süti és torta az idei kínálatból:

1. Répatorta a hatgyermekes gyógypedagógustól

A Gyereketető blog szerzője, Sárosdi Virág gyógypedagógus és logopédus, valamint hat gyermek édesanyja. Blogjában a házias recepteken kívül kreatív dekorációs ötleteket és oktatási tippeket is találunk, mivel a két kisebb gyermeke otthon tanul. A Segítsütire egy “egészséges és vidám” répatortával készült, amelynek elkészítéséből már a nagyobbak is biztosan kivették a részüket.

A répatorta örök sláger
A répatorta örök sláger

2. Hatalmas munka pici sütikben

Piszke, akit bloggerkörökben a makaronok királynőjeként tartanak számon, szereti az aprólékos, pontos és precíz munkával járó süteményeket. Nála nincs olyan, hogy “elég jó”. Addig kísérletezget, amíg tökéleteset nem alkot. Idén ősszel háromféle: lágy, savanykás-citromos, ütős csokis-mogyorós, és rummal, naranccsal és mazsolával teli puncsízben készített petit four-t az ínyenceknek.

Ezekben a pici sütikben hatalmas munka van
Ezekben a pici sütikben hatalmas munka van

3. Mézeskalácstorta a profitól

A Moha Konyha bloggere bármit meg tud sütni mézeskalácsból! A blogján a káprázatos adventi koszorútól kezdve a csipkemintás esküvői táblácskákon át a babaváró ajándékokig számos csudaszép dolgot lehet látni. A liciten puha puszedlitésztából és lágy vaníliás krémből álló mézeskalácstortával indul.

Ez ám az édes élet!
Ez ám az édes élet!

4. Karamellás-diós tekercsek a paleóstól

A praktikák sok gyerekhez blog szerzője négygyerekes édesanya, valamint újságíró, közgazdász, teológus és cukrász. Süteményeivel találkozhatunk néhány Balaton körüli cukrászdában is. Specialitása a paleosüti, amelyből rengeteg receptet találunk a blogján. Az árverésbe a baráti körben nagy sikert aratott karamellás-diós tekercsekkel szállt be.

Nem csak a szemnek kedves.
Nem csak a szemnek kedves.

5. Somlói Mega Nokedli a mestercukrásztól

Wichmann Anna mestercukrász, a Hedonism blog írója teljesen és totálisan minőségfüggő. A lisztet nem a sarki boltban veszi, hanem elutazik Tüskeszentpéterre, ahol egy családi malom látja el alapanyaggal, de diót és málnát is Franciaországból hozat, ha arra van szüksége. Olyan túrót nem kapni, ami átmenne az ő tesztjén, ezért azt egy boldog tehénke tejéből maga készíti. Az idei alkotása a Somlói Mega Nokedli, amelybe Peruból hozatott étcsokit és kakaóport is, és bizony rum is kerül bele jócskán!

Hagyományos recept a legjobb alapanyagokból elkészítve
Hagyományos recept a legjobb alapanyagokból elkészítve

6. Duplán nutellás csokitorta a Csak a puffintól

Ha a Csak a puffin blogra tévedsz, jobb, ha behunyod a szemed, mert még a látvány is hizlal! Kis-Varga Judit is egyike azon gasztrobloggereknek, akik a kezdetek óta részt vesznek a Segítsütiben. A mostani fordulóra egy duplán nutellás csokitortával készült, jó sok málnával a tetején. Ez ám az édes csábítás!

Igazi öribarik: a csoki és a málna
A csoki és a málna igazi öribarik!

7. Kívül-belül csokoládés keksz a nyugalom szigetéről

A konyhán innen, kerten túl blogot nézegetve olyan érzésem támadt, mintha a River Cottage – az  ökoéletmódot és a bioételeket népszerűsítő angol tévésorozat – köszönne vissza a képekről. Ági az ínycsiklandó ételek mellé csodás természetfotókat is készít. Miközben licitálunk a trükkös, kívül-belül csokoládés kekszére, érdemes bepillantani a nyugalom szigetére, amit a blogja képvisel, ahol zöldellő fűszernövényekben, harmatos virágokban, és őszi piros bogyós cserjékben gyönyörködhetünk.

Meglepetés a belsejében!
Meglepetés a belsejében!

8. Snickers-torta

Márk Szonja, az Édesem blog szerzője mázlistának vallja magát, mivel a hobbija lett a munkája. Gondolt egy merészet, és korábbi, jól menő munkáját hátrahagyva kitanult egy teljesen új szakmát: a bölcsészdiplomái mellé szerzett egy szakmunkás-bizonyítványt, és beállt cukrásznak. Nem bánta meg a döntését. Snickers tortája ötvözi az édes, karamelles ízt a földimogyorós krém sósságával, mindezt lágy kakaós tésztarétegeken, csokoládéganache borítással. Az azonos nevű csokiszelet labdába se rúghat mellette.

Snickers szelet úragondolva
Snickers szelet újragondolva

9. Oroszkrém mazsolarajongóknak

Emese, a Házisárkány főz blog anyja, vagyis Anyul, a “gyors, olcsó és egészséges” ételekben hisz. A receptek mellé mindig jut egy kis pozitív életérzés is: élménybeszámolók, egy-egy humoros történet vagy mosolyfakasztó családi sztori. A licitnyertesek pedig egy oroszkrém-tortát is hazavihetnek. Mazsolarajongók, licitre fel!  

Az oroszok már a spájzban vannak!
Az oroszok már a krémben vannak!

 

10. Vaníliás házi keksz gyömbérszörppel

Flat Cat Gabi is a kezdetek óta támogatja sütijeivel a kezdeményezést. Tőle nem áll távol a kísérletezés, blogján rengeteg extravagáns ételkombinációt találunk, mint például a juhtúrós-csirkés sajttorta vagy az akácvirágos tej. Gabi most igazi őszi hangulatban volt: a vaníliás, szezámmagos kekszei mellé egy üveg házi készítésű gyömbéres birs-ringló lekvárt és egy palack zöld citromos gyömbérszörpöt is felajánlott.

Őszi ízvilág kekszben, lekvárban és szörpben.
Őszi ízvilág kekszben, lekvárban és szörpben

A licitoldalon még további húsz izgalmas édesség található, melyekre szeptember 18-ig, délután 4-ig lehet ajánlatot tenni.

Azok, akik szeretnének segíteni a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak, de nem tudnak a licitbe beszállni, az ajándékboltból vásárolt kedves tárgyakkal is hozzájárulhatnak a leukémiás gyerekek orvosi kezeléséhez és gyógyulásához. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top