Biztosan nagyon sok országban van ilyen “zsömlécske” vagy péksüti, vagy nem is tudom minek nevezhető, mert nálam csak vajas tekercs néven fut. Ez a recept Japánból származik, ahol バターロール, azaz “butter roll” (azaz vajas tekercs) néven fut. Annak ellenére, hogy Japánban nem tartoznak a hagyományos élelmiszerek közé a kenyér-, illetve péksütifélék, a japánok is esznek ilyesmit, sőt, vannak nagyon finom péktermékeik. Mondjuk, pont ez a vajas tekercs nem tartozik a nagy különlegességek közé, de talán éppen egyszerűsége tette népszerűvé; szinte minden szupermarketben és olyan szállodában, ahol nem csak japán reggelit szolgálnak fel, megtalálható.
Hozzávalók
(12 db-hoz):
– 30 dkg finomliszt
– 1 dkg cukor
– 8 dkg langyos víz+1-2 ek langyos tej
– 2 dkg olvasztott, langyos vaj
– 1 mk. instant élesztő (most ez volt itthon)
– 1 csipet só
– 1 tojássárgája a tekercsek lekenéséhez
Az elkészítésről a Wanna be Chef blogon olvashatsz!