Akik egyszer elsajátítják a croissant-készítés tudományát, bármikor képesek lesznek megteremteni egy igazi francia pékség vagy kávéház hangulatát, hiszen ugyanebből a tésztából készül a híres csokoládés tekercs (pains au chocolat) és a mazsolás tekercs (pains aux raisins) is.
Hozzávalók 8 darabhoz
• 250 g fehér kenyérliszt
• 20 g, illetve 1,5 evőkanál kristálycukor
• 5 g, illetve 1 teáskanál só
• 10 g friss vagy 5 g szárított élesztő
• 125 g (ml) langyos víz
• 150 g szoba-hőmérsékletű vaj
• 1 közepes tojás, csipetnyi sóval felverve, a kenéshez
• sütőpapírral bélelt sütőlap
1. Egy kisebb tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót! Ez a száraz keverék.
2. Egy nagy tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben! Ez a nedves keverék.
3. A száraz keveréket szórd a nedves keverékbe, és jól dolgozd össze!
4. Fedd le a kisebb keverőtállal, amelyben a száraz keverék volt!
5. Hagyd pihenni 10 percig!
6. A 10 perc elteltével a tészta készen áll a dagasztásra. Anélkül, hogy kivennéd az edényből, a tészta egyik szélét húzd felfelé, majd nyomd bele a közepébe. Kissé fordítsd el az edényt, és ismételd meg a folyamatot egy másik darabbal a tésztából! Ismételd meg további 8 alkalommal. Az egész folyamat nagyjából 10 másodpercig tart, és a végén már érezhető, hogy a tészta kezd ruganyosabbá válni.
7. Újra fedjed le a tálat, és hagyd pihenni 10 percig!
8. Kétszer ismételd meg a 6. és 7. lépést, végül még egyszer a 6. lépést.
9. Fedd le, és egy éjszakára tedd a hűtőszekrénybe. Amennyiben szárított élesztőt használsz, előbb hagyd a tésztát 30 percig kelni szobahőmérsékleten, utána tedd be a hűtőszekrénybe! Így hamarabb működésbe lép az élesztő.
10. Vedd ki a tésztát a hűtőszekrényből!
11. Borítsd ki egy munkalapra.
12. Kézzel formálj a tésztából egy kb. 12×12 cm-es négyzetet!
13. A vajat vágd egy nagyjából feleakkora téglalapra, mint a tészta!
14. A tészta ugyanolyan vastag legyen, mint a vaj.
15. A vajat helyezd átlósan a tésztára!
16. A tészta sarkait hajtsd rá a vajra, mintha egy borítékot készítenél, és csomagold be a vajat. Ha szükséges, kissé húzd ki a tésztát, hogy tökéletesen befedd vele a vajat.
17. Egy nyújtófával sodord laposra a tésztát, ügyelve arra, hogy a vajat egyenletesen oszlasd el a tésztaboríték belsejében.
18. Nyújtsd ki a tésztát hosszában, amíg egy kb. 1 cm vastag téglalapot kapsz.
19. A tészta alsó harmadát hajtsd középre!
20. Hajtsd rá a tészta felső harmadát!
21. Most három réteg tészta van egymáson – ez volt az első hajtás. Enyhén nyomd bele az egyik ujjadat a tésztába, ezzel megjelölve, hogy az első hajtásnál tartasz.
22. Csomagold a tésztát egy frissen tartó fóliába, és tedd 20 percre a hűtőszekrénybe!
23. Vedd ki a tésztát, csomagold ki, és kétszer ismételd meg a 17–21. lépéseket!
24. Ezzel már háromszor hajtogattad a tésztát, így három jelölést hagytál a felszínén.
25. Csomagold a tésztát egy frissen tartó fóliába, és tedd 40 percre a hűtőszekrénybe!
26. Vedd ki a hűtőszekrényből, csomagold ki, és nyújtsd egy kb. 24×38 cm-es lappá.
27. Vágd a tésztalapot hosszú, keskeny háromszögekre, ahogy a fotón látható. 8-9 háromszöget kapsz.
28. Mindegyik háromszöget tekerd fel, a szélesebb végénél kezdve.
29. Helyezd a croissant-okat az előkészített sütőlapra, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen elegendő helyük szépen megkelni.
30. Addig keleszd, amíg a tészta rétegei kezdenek kissé szétválni!
31. Melegítsd elő a sütőt 240 fokra! Tégy egy tepsit a sütő aljára! Készíts elő egy pohár vizet!
32. Amikor a croissant megkelt, kend meg a tekercseket a felvert tojással!
33. Helyezd a sütőlapot az előmelegített sütőbe, az oda készített pohár vizet öntsd a felforrósított tepsibe, a hőmérsékletet pedig csökkentsd 220 fokra!
34. Süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek. Ne aggódj, ha sütés közben azt látod, hogy a vaj szivárog a tésztából, a croissant később úgyis magába fogja szívni, miközben lehűl.
35. Fogyasztás előtt hagyd a croissant-okat kissé kihűlni egy sütőrácson!
Ez a leírás a Hogyan süssünk kenyeret? című könyvben jelent meg, amiben rengeteg hasznos receptet találnak a tésztagyúrás szerelmesei. A kézműves pékmester, Emmanuel Hadjiandreou egyszerű, lépésről lépésre követhető leírásai alapján több mint hatvanféle kenyeret süthetünk. Megtaláljuk a klasszikus pizzatészta, a focaccia vagy akár a francia parasztkenyér receptjét is, de kísérletezhetünk a legkülönfélébb kovászos és szódakenyerekkel, vagy akár édes péksüteményekkel is. A szerző 2012-ben elnyerte a Legjobb Első Könyv díját az Egyesült Királyságban. |