nlc.hu
Gasztro
Nem csak édesen jó: vendégváró sós muffinok

Nem csak édesen jó: vendégváró sós muffinok

Ha nem akarunk megint csak egy ropit vagy sajtos tallért bontani, akkor érdemes a sós muffinokhoz fordulni. Apró, könnyen és maszatolás nélkül fogyasztható, mennyei falatokat süthetünk kevés munkával, és máris házi koszttal fogadhatjuk a vendégeket.

Cukkinis-sonkás sós muffin

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 30 dkg salátacukkini
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 35 dkg rétesliszt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel. A sütőporral, sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk, és sima tésztát keverünk belőle. A cukkinit káposztareszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és az alaptésztához keverjük. A sonkát vékonyra felcsíkozzuk, a fokhagymát felaprítjuk, és mindkettőt a tésztához keverjük.

Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
A cukkini sok vizet tartalmaz, ezért alaposan nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a tésztát!

250 kcal/darab

 

 

 

Kolbászos-sajtos sós muffin

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 15 dkg ementali sajt
  • 1 nagy csokor snidling
  • 20 dkg házi, puha füstölt kolbász
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 2 db tojás
  • 35 dkg rétesliszt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat összekeverjük a tejjel és a tojásokkal, majd összedolgozzuk a sóval, borssal, sütőporral elvegyített liszttel. A kolbászt egészen kicsire daraboljuk, a sajtot lereszeljük, és az alaptésztához keverjük. A snidlinget is belevágjuk a tésztába. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy kapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Tipp:

A füstölt házikolbász könnyebben darabolható, szinte szétomlik, ráadásul a kalóriatartalma is csekélyebb, mint a szárazkolbászoké.

270 kcal/darab

 

 

Paprikás-kukoricás sós muffin

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 40 dkg lecsepegtetett konzervkukorica
  • 25 dkg kápia paprika
  • 2 tk. sütőpor
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojás
  • 35 dkg rétesliszt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel, majd összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal: a sütőporral és sóval, borssal vegyített liszttel. A paprikát egészen vékony karikákra, a szalonnát kockákra vágjuk. Zsírjára sütjük, hozzáadjuk a paprikát, puhára pároljuk. A kukoricát lecsepegtetjük, a tésztához keverjük, a paprikás keverékről is lecsöpögtetjük az olaj nagy részét, így adjuk az alaptésztához.

Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

260 kcal/darab

 

Nem csak édesen jó: vendégváró sós muffinok

A receptek a Meglepetés Konyha & Rejtvényben jelentek meg. Még több érdekesség az aktuális szám tartalmából:

Húsos piték
Fűszeres, krumplis fogások
Grízes sütemények
Padlizsános variációk
Népi ételek a dödöllétől a rántott-töltött paprikáig

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top