Évekkel ezelőtt egy céges ügyben jártam Ausztriában, ahol vendéglátónk az ebédnél helyi finomságokkal kínált bennünket, és mivel október volt, sütőtöklevessel indítottunk. Bevallom, félve kóstoltam meg a ropogós cipóban tálalt levest, melynek tetején sült szalonnadarabok és valami zöld izé úszott. Akkor még nem ismertem a tökmagolajat. Sehogy sem tudtam összehozni az általam ismert édes linkát (mifelénk a sült sütőtököt nevezik így), és a láthatóan sós komponenseket. Eszméletlenül finom, lágy, kellemesen fokhagymás volt a leves, melynek a receptjét azonnal elkértem, és egy üveg tökmagolajjal felszerelkezve jöttem haza.
Azóta minden évben elkészül ez a leves.
Hozzávalók:
- 1 sütőtök (1 kg körüli)
- 1-2 szem krumpli
- 1 doboz tejszín
- 1 fej vöröshagyma és 3-4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- bors
- leveskocka vagy húslevesalaplé
- egy marék pirított tökmag
- tökmagolaj
- pirított kenyér
- szalonnakockák kisütve
Az elkészítésről A napfény illata blogon olvashatsz!