Káposztás sertésraguleves tejföllel
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sertéslapocka
- 1 szál póréhagyma
- 2 ek mangalicazsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 szál tárkony
- 2 babérlevél
- 3 tk fűszerpaprika
- 1 dl száraz fehérbor
- 20 dkg tisztított sárgarépa
- 1 zellergumó
- só
- 20 dkg savanyú káposzta
- 3 dl tejföl
Elkészítése:
A sertéslapockát 2×2 cm-es kockákra, a póréhagymát finomra vágjuk. A hagymát a mangalicazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt és a babérlevelet, majd az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, és felengedjük a fehérborral. Elforraljuk a bort, beletesszük a kockázott húst, addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik, majd hozzáadjuk a tisztított, egészben hagyott sárgarépát és a félbevágott zellert. Felengedjük vízzel, sóval ízesítjük, és lassan, fedő alatt főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük őket, feldaraboljuk, félretesszük. A leveshez adjuk az átmosott savanyú káposztát, és készre főzzük. Amikor a leves kész van, visszarakjuk a zöldségeket, tálalás előtt pedig belekeverjük a tejfölt. Friss tárkonnyal vagy kaporral ízesíthetjük.