Tejszínes rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg burgonya
- 10 tojás
- 2 fej lila hagyma
- 1 szál füstölt kolbász
- 5 dl főzőtejszín (vagy 3 dl főzőtejszín és 2 dl tejföl)
- 1 ek mustár
- só, frissen őrölt bors
- 2 ek vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A lila hagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A kolbászt vékonyra karikázzuk. A főtt burgonyákat megtisztítjuk és felkarikázzuk. Egy kerámia- vagy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy réteg burgonyát fektetünk, erre jöhet egy adag tojás és kolbász. Megszórjuk hagymával, meglocsoljuk a mustárral, sóval, borssal összekevert tejszínnel (vagy tejszín-tejföl keverékével), majd ismét egy réteg burgonya, tojás-kolbász-hagyma jön. A tetejére burgonya kerül, erre öntjük a maradék tejszínt. 200 °C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.