Almás-körtés-citromfüves crumble, almás rebarbarakompóttal
Hozzávalók
A morzsatésztához:
• 8,5 dkg liszt
• 1 narancs reszelt héja és leve
• 5 dkg vaj
• 2,5 dkg mogyoró durvára törve
• 5 dkg cukor
A párolt gyümölcsalaphoz:
• 40 dkg alma kimagozva
• 40 dkg vilmoskörte
• 1 tk vaníliaaroma
• 2 dkg cukor
• 3 szál citromfű levele
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Morzsoljuk össze a vajat és a lisztet addig, amíg nem hasonlít a keverék zsemlemorzsára. Keverjük bele a cukrot, a mogyorót és a narancshéjat. Vágjuk cikkekre a kimagozott gyümölcsöket, és forró serpenyőben kezdjük el pörkölni. Szórjuk meg a cukorral, facsarjuk rá a narancs felének levét és adjuk hozzá a citromfűleveleket. Pároljuk 8-10 percig magas fokozaton. Végül rakjuk át tűzálló tálba, szórjuk meg a morzsával, és süssük 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Hozzávalók az almás rebarbarakompóthoz:
• 30 dkg rebarbara centisre darabolva
• 20 dkg alma hámozva, cikkekre vágva
• 3 dkg cukor
• 1 citrom kifacsart leve
Forró serpenyőben pörköljük a rebarbarát 5 percig, majd hozzáadjuk a felcikkezett almát, megszórjuk a cukorral és pároljuk 10 percet. Facsarjuk rá a citrom levét, forraljuk még pár percet, és tálaljuk a crumble mellé.
Szilvás morzsatorta:
A morzsatésztához:
• 30 dkg vaj
• 20 dkg cukor
• 50 dkg liszt
• 1 cs sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• 1 tk fahéj
• 1 db tojás
• 5 dkg őrölt vagy durvára tört mandula
A töltelékhez:
• 50 dkg szilva megfelezve és kimagozva
• 2,5 dkg cukor
• 1 citrom leve
• ½ ek liszt
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kimagozott, felezett szilvát szórjuk meg a cukorral, és facsarjuk rá a citrom levét. Szórjuk meg liszttel és rakjuk félre.
Rakjuk tálba a vajat, cukrot, fahéjat, tojást és a citromhéjat. Gépi habverővel alaposan habosítsuk fel, folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, és dolgozzuk morzsává magas fokozaton. A tészta nagyobbik felét gyúrjuk össze és béleljük ki vele a tortaformát. Szórjuk meg az őrölt mandulával, rakjuk bele az ízesített szilvát, a maradék morzsát pedig osszuk el a tetején. Végül süssük 40-50 percig 200 fokon.
Karamellás-diós kosár és csokis-fahéjas kosár
Hozzávalók
A tésztához:
• 38 dkg búzaliszt
• 25 dkg vaj
• 12 dkg porcukor
• 1 cs vaníliás cukor
• 2 db tojássárgája
• 1 db citrom reszelt héja
A karamellkrémhez
• 20 dkg vaj
• 2,5 dl zsíros tejszín
• 5 dkg vaj
• 5 dkg dió
A csokikrémhez:
• 2,5 dl tejszín
• 20 dkg étcsokoládé
• 1 csipet só
• 1 tk őrölt fahéj
A tészta:
Rakjuk tálba a vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Gépi habverővel habosítsuk fel és adagoljuk hozzá a lisztet. Kézzel gyúrjuk cipóvá, rakjuk lisztezett deszkára, nyújtsuk fél centisre és szaggassuk ki 6 cm-es szaggatóval. Béleljünk ki egy 12 db-os muffinformát a kiszaggatott tésztákkal, villával szurkáljuk meg és 200 C fokon süssük 15-20 perc alatt aranybarnára. A maradék tésztát a következő körben süssük ki.
A karamellkrém:
Olvasszuk meg a cukrot forró serpenyőben, amikor aranybarna lett, öntsük fel a tejszínnel. Vegyük közepes lángra, és folyamatosan kevergetve forraljuk 10 percig. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és a durvára tört diót. Kevergetve hűtsük langyosra, majd töltsük meg vele a kész kosarakat.
A csokikrém:
Forraljuk fel a tejszínt, húzzuk le a tűzről, és tördeljük bele a csokoládét. Kavarjuk fényesre habverővel, adjunk hozzá egy csipet sót és a fahéjat. Langyosra hűlve töltsük a kosárkákba.
A fotózáshoz a kellékeket az Édes Álmok Süti Dekor és Home és Designtól kaptuk. Köszönjük!
Rostás Róbert Gastrobertollini néven főz és ír a Cafeblogon, miközben civilben az irodaházunk kávézójában főz jobbnál jobb ebédeket a dolgozóknak. Ha tetszettek a süteményei, nézd meg, miket tud pizzatésztából! Még több remek recept a blogjáról! |