A nemzetközi: Tamp & Pull
A CNN és a Guardian kedvence a fura nevű Tamp & Pull, ahol a névadással a kávékészítés folyamatára utalnak. Baristái világszinten is elismertek – nem csoda, hogy kíváncsiak voltunk rájuk. Budapesten három helyen kínálják kizárólagosan a Has Bean brit pörkölő termékeit, háromhetente új kávét bemutatva. Sokan a flat white-ért járnak ide, amely dupla ristrettoalappal készül, kevés gőzölt tejjel, míg mások a kávé-kóláért rajonganak, aminek a cascara, a kávégyümölcs külső héja a lényege.
Ahogy az a kétezres évek elején, Amerikából elindult új hullámos kávétrendre jellemző, a fogyasztó és a termelő között csak a pörkölő áll, így a kapcsolat állandó és jól ellenőrizhető. A közvetlen elérésnek köszönhetően előfordulhat, hogy a pörkölés után már 3-4 héttel a csészénkben gőzölög egy pohár fekete.
Bár a magyar igen lelkes kávéfogyasztó nemzet, nem gondoltuk volna, hogy valódi, tömeges igény mutatkozik az új ízekre, de Nagy Dávid, az egyik tulajdonos megnyugtatott minket: üzletileg is elégedett, és úgy látja, a hazai kávéforradalom ügye nemzetközileg is jól áll. Ebben egyébként a Tamp & Pullnak jelentős a szerepe, hiszen nemcsak árulják a kávét, de rendszeresen tartanak kóstolásokat, és szerveznek tanfolyamokat is az érdeklődők részére.
Mit? Eszpresszó, flat white, különféle hosszú kávék (chemex, aeropress) + szendvicsek, sütemények, a tej a Hétforrás farmról érkezik
Mennyiért? Kávék 400-tól 650 forintig
Hol? Czuczor utca 9., Váci út 85., Bank Center, Arany János utca
Madal: a vérnarancsos
Amikor nyáron híre érkezett, hogy nem messze a Jászaitól egy kávézóban hideg vérnarancsos kávét lehet kapni, kicsit húztuk a szánkat. De azért elmentünk kipróbálni, és azonnal függővé váltunk. Azóta ittunk teát is a Madalban, és az is csodás volt, visszajárunk. A cseppet spirituális hangulatú hely félig az alagsorban bújik meg, de cserébe méretes terasszal rendelkezik, ami nyáron szinte mindig tele van.
Bár Lipótmező nem feltétlenül a forradalmi hevületéről híres, Repka P. Péter üzletvezető úgy látja, szeretik őket a környéken, rengeteg a visszajáró vendég, és nem ritka, hogy valaki Budáról jár át a kávéjukért. Persze akad még olyan vásárló, aki a hagyományos típusú kávékat keresi, és nem fogadja el, hogy a tejnek árt, ha 65 fok fölé melegítik, de ők vannak kisebbségben. A többség nyitott a minőségre és az új ízekre, ezt mutatja, hogy a vérnarancsos kávét azóta is műsoron tartják, annyira népszerű.
Persze készülnek a télre is valami érdekes ízzel. Repka kedvence most az egyik magyar pörkölőtől, a Casino Moccától érkezett gyümölcsös kenyai kávé aeropresszel, egy egyszerű, műanyag eszközzel elkészítve. A világosabbra pörkölt kávéból készült ital könnyebben feldolgozható a szervezet számára, jobbak az élettani hatásai és hosszabban is frissít.
Mit? Eszpresszó, flat white, latte, különféle hosszú kávék (clever dipper, chemex, aeropress, cold brew), minőségi teák + házi sütemények, ezek egy kis pékségből érkeznek, a tej pedig az Etyektejtől
Mennyiért? Kávék 400-tól 700 forintig
Hol? Hollán Ernő utca 3.
Kontakt: a cuki
Budapesten nem sok átjáróház létezik, és azokat is kevesen ismerik, pedig izgalmasak. A rendszerváltás környékén híres Röser udvar, amely a Károly körutat és a Semmelweis utcát köti össze, elvesztette már régi báját, de talán most a Kontakt kávézónak köszönhetően ismét befut. Bár a hely aprócska, nyáron félelmetesen népszerűvé váltak a folyékony nitrogénnel csapolt hideg kávéjuknak, a Roketnek köszönhetően.
A hűvösebb idő ellenére a Roket még mindig megy, olyannyira, hogy Bajkó Peti és felesége, Anna, a tulajdonosok már a palackozáson gondolkodnak. A selymes, üdítő italból 2 deci körülbelül 1-1,5 eszpresszónak felel meg, az eljárásnak köszönhetően a kávé savassága nem oldódik ki, kellemes gyümölcsös felhang érezhető, és jobbat tesz, mint a lórúgásszerű hagyományos kávék.
A főleg a Casino Moccától érkező alapanyagból havonta akár 35 kiló is elfogy, amivel egy átlagos olasz kávézó forgalmát hozzák. Ahhoz képest, hogy a Kontakt mennyire pici és milyen eldugott helyen található, ez nem várt fordulat, és egyértelmű bizonyíték az újhullámos kávé népszerűsége mellett. Anna és Peti mindenesetre elkötelezettek. Mint mondták, nem a meggazdagodás a cél, hanem a kávé iránti szenvedély megélése. Nem csoda, hogy annyi a törzsvendégük.
Mit? Eszpresszó, különféle hosszú kávék (chemex, V60), Roket + szendvicsek, sütemények, croissant, házi müzli – a tej a Hétforrás Farmról érkezik
Mennyiért? kávék 400-750 forintig
Hol? Károly körút 22. Röser udvar