Gasztro

Románia eltörli 2015-től a családi pálinkafőzés utáni jövedéki adót

Ezt Victor Ponta miniszterelnök jelentette be a közszolgálati televízió vasárnapi adásában.

A tervezetről hétfőn már szavaz is a román parlament alsóháza, és ha az államfő kihirdeti a törvényt, az január elsejétől életbe is léphet. Hozzátette, Románia készül arra a jogi csatára, amelyet az Európai Bizottsággal kell megvívnia a jövedéki adó elengedése miatt.

“Van egy szomszédos ország, amelyiknek meggyűlt a baja az Európai Bizottsággal, és el is veszítette a pert – utalt Magyarországra a miniszterelnök. – Mi megtaláltuk a megoldást a jövedéki adó elengedésére, amit be is iktattunk a törvénybe. Úgy véljük, hogy ez összhangban áll az európai szabályozással.”

Victor Ponta hozzátette, számít az Európai Bizottság vizsgálatára. “Minden bizonnyal lesz rá gondjuk a szomszédainknak. A bizottság jelezte is már, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha úgy járunk el, mint Magyarország, de mi találtunk egy másik jogi megoldást” – fogalmazott Victor Ponta.

A jelenlegi romániai adótörvénykönyv ezer eurós (306 ezer forint) jövedéki adót szab meg a saját háztartásban készített, saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat esetében száz liter tiszta alkoholra. A romániai pálinkafőzők azt kezdeményezték, hogy minden család adómentesen főzhessen 200 liter pálinkát saját használatra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top