Sváb galuska zöldborsós gombaraguval
Galuska:
- 50 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 4 db tojás
- víz – amennyit felvesz a tészta
Zöldborsós, gombás raguhoz:
- 10 dkg szalonna
- 1 kiskanál oregánó
- 3-4 fej gomba
- 1 kiskanál majoránna
- 15 dkg zöldborsó
- 1 csokor újhagyma
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy tálba, üssük a közepébe a tojásokat, adjunk hozzá egy kevés sót. Morzsoljuk össze, a közepéből indulva a széle felé, mindig a tojáshoz hozzágyúrva egy kevés lisztet. Amikor kezd összeállni a tészta, öntsünk hozzá vizet. Mindig csak egy keveset. Nagyjából 4 deci vizet vesz fel. Egy nagy lábosban forraljunk vizet, és szaggassuk bele késsel a hosszúkás galuskát. Csak annyit, amennyi az edénybe belefér.
Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, szűrővel lapátoljuk át egy másik tálba. Keverjünk hozzá kevés vajat vagy olajat, hogy ne ragadjon össze. Közben főzhetjük a következő adagot. A raguhoz egy serpenyőben pirítsuk meg a csíkokra vágott szalonnát, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt gombát. Pároljuk, öntsünk alá kevés vizet. Tegyük bele a zöldborsót, fűszerezzük majoránnával, oregánóval. Galuskával tálaljuk. A tetejére tehetünk kevés tejfölt, pirospaprikát.